Im bardziej zagraconą masz kuchnię, tym chętniej sięgać będziesz po tuczące przekąski – twierdzą naukowcy z Cornell Food and Brand Lab. Bałagan w najbliższym otoczeniu wywołuje u nas stres, ten zaś najchętniej zajadamy słodkimi przekąskami.
Porządek w kuchni, porządek w żołądku
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili prosty eksperyment, zapraszając panie do dwóch różnych kuchni. W badaniu wzięło udział w sumie 101 kobiet. Część z nich czekać miała w czystym, uporządkowanym pomieszczeniu. Druga grupa spędziła ten czas pośród brudnych garnków, przy akompaniamencie dzwoniącego telefonu. W obu testowych kuchniach zostawione były ciasta, krakersy i świeże marchewki. Druga połowa badanych znacznie chętniej sięgała po słodycze, a panie z czystej kuchni zjadły o około 60 kalorii mniej.
Więcej kontroli, mniej słodyczy
Na podjadanie wpływał nie tylko bałagan, ale także poczucie braku kontroli. Badane uczestniczki podzielono także na dwie grupy, z których jedna miała opisać sytuację, w której nie panowała nad własnym życiem, druga zaś omawiała moment, gdy posiadała pełną kontrolę nad zdarzeniami. Kobiety z pierwszej grupy zjadły o około 100 kalorii więcej, niż badane, które czuły, że panują nad sytuacją.
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?