(© Fot. Emilia Leman)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Kaszubskie truskawki w roli głównej

Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki tortowej a 1/2 szkl. kartoflanki
- łyżeczka proszku do piecz.
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 szkl. wody
- 1 kg truskawek

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić. Białko ubić dodając cukier. Dodać do tego żółtka i ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ma-sy. Ciasto umieszać i wylać na blachę. Piec ok. 35 min. w temp. 180 C
Galaretkę zalać gorącą wodą. Poczekać aż stężeje. Rozmrożone i trochę osuszone truskawki ułożyć na ostudzonym cieście. Zalać galaretką.


Produkt tradycyjny i regionalny był tematem seminarium, które Powiatowy Ośrodek Doradztwa Rolniczego zorganizował w Urzędzie Gminy w Kartuzach. Przybyły na nie Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia i rolnicy z powiatu kartuskiego.
Barbara Ditrich z WODR w Gdańsku motywowała rolników i gospodynie do zgłaszania kolejnych przepisów na listę produktów tradycyjnych i regionalnych. Wyjaśniła też procedurę wpisu. Z powiatu kartuskiego figuruje na niej ok. 30 produktów. Wśród nich jest m.in. truskawka kaszubska, która niedawno zyskała Chronione Oznaczenie Geograficzne w Unii Europejskiej.
Kaszubska truskawka królowała na stołach podczas seminarium w kartuskim urzędzie.

Wiadomości, Wydarzenia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!