Chlebem bez drożdży leczą ludzi

Joanna Brajczewska z piekarni „Z Jaracza” poleca chleb bez drożdży (© Łukasz Capar/gp24.pl)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

W ramach akcji kulinarnie.naszemiasto.pl szukamy najciekawszych pomorskich smaków.

Rozmowa z Joanną Brajczewską

Duży nacisk kładziecie państwo na prozdrowotne właściwości wyrobów. Które z nich mogłaby pani szczególnie polecić?

- Skupiamy się przede wszystkim na chlebach bez drożdży. Najważniejsze są w nich bakterie kwasu mlekowego, które czyszczą nasz przewód pokarmowy. Bakterie mlekowe niszczą bakterie gnilne, gronkowce, salmonellę. Codzienne spożywanie chleba bez drożdży powoduje, że jesteśmy zdrowsi, a nasz przewód pokarmowy jest dokładnie wyczyszczony.

Jakiego rodzaju chleb bez drożdży można u państwa kupić?

Robimy chleb żytni, otrębowy czy chleb graham. Można u nas kupić także chleb ziemniaczany, którego data przydatności do spożycia jest wydłużona. Nasz chleb może być świeży nawet tydzień. Bardzo zdrowy jest także nasz chleb orkiszowy, który wykonujemy z 70 procent maki orkiszowej i z 30 procent mąki żytniej razowej.

Dużą wagę przykładacie między innymi do orkiszu, jako zboża w ogóle.

- Orkisz jest najlepszym zbożem, jakie tylko może być do jedzenia. Przeprowadzono badania, które potwierdzają, że jest to najzdrowsze zboże jakie istnieje. Jest to produkt antyrakowy, na pewno antyoksydantowy. To jest coś, co powinniśmy jeść wszyscy. Wiadomo, że część klientów może blokować cena, bo chleb ten do tanich nie należy.

To znaczy?

Mąka orkiszowa jest droższa siedem razy od zwykłej mąki pszennej czy żytniej. Siłą rzeczy sam wyrób również będzie droższy. My i tak sprzedajemy go w bardzo atrakcyjnej cenie, bo za pięć złotych. Tak naprawdę powinniśmy sprzedawać go za 10 złotych. Wolimy jednak dać klientom możliwość spróbowania takiego chleba, a zarobić na nim trochę mniej.

Robicie państwo także produkty o niskiej zawartości glutenu. Kto je zazwyczaj kupuje?

- Osoby, które podążają za modą, ale także ci klienci, którzy są uczuleni i mogą jeść tylko produkty bezglutenowe lub o niskiej ich zawartości.

Robicie też pieczywo na zamówienie, między innymi dla gastronomii.

Na rynku gastronomicznym działamy od 12 lat i jesteśmy przez niego doceniani. Robimy między innymi bułki do kebabów, zapiekanek, hamburgerów czy hot-dogów. Robimy także chleby weselne. Tutaj dostajemy różne zamówienia. Chleb ma 40 centymetrów średnicy, jest pięknie przystrojony, mamy piekarzy, którzy potrafią naprawdę ładnie, taki chleb udekorować. Robią między innymi figurki z kwasu chlebowego czy z masy solnej.

Państwa piekarnia posiada bardzo bogatą ofertę, nie tylko jeśli chodzi o pieczywo. Jakie wyroby cukiernicze można u państwa kupić?

- Robimy prawie wszystko. Można u nas kupić różnego rodzaju ciasta, ciastka, ciasteczka, a także torty. Jakie kto sobie tylko wymarzy, zarówno jeśli chodzi o kształt czy smak. Robiliśmy torty o kształcie Titanica, samolotu. Największy tort zrobiliśmy na urodziny Centrum Handlowego Jantar w Słupsku. Ważył 60 kilogramów.

#rozmawiała Dorota Aleksandrowicz

#ważne
Przepisy znajdziecie w serwisie kulinarnie.naszemiasto.pl, a restauracje i kuchnię regionalną na PizzaPortal.pl

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!