Z tej porcji przygotować możecie albo 5 małych pizz albo jedną dużą.Składniki:1 i ¼ szklanki mąki12g świeżych drożdży½ łyżeczki soli1 łyżeczka oliwy z oliwek1/3 szklanki letniej wodyDo zaczynu drożdżowego: ¼ łyżeczki cukru + ½ łyżki mąki + 2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)Dodatkowo u mnie: sos pomidorowy przygotowany z pomidorów malinowych przetartych przez sitko, grillowana cukinie, plasterki pomidora i mozzarellaPrzygotowanie:Przygotowanie rozpoczynamy od drożdżowego zaczynu. W misce umieszczamy rozdrobnione drożdże, wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy wodę i mieszamy, aż do połączenia składników. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.Po tym czasie do osobnej miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Wlewamy zaczyn drożdżowy , oliwę i wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby można dosypać troszkę mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Ciasto dzielimy na 5 części, z każdej formujemy mały okrągły placek jak na pizze (dość cienki). Każdy z nich smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim wybrane przez siebie składniki (u mnie grillowana cukinia, pomidor i mozzarella).Pieczemy 5 minut w 250 stopniach, następnie skręcamy do 220 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut (lub do zarumienienia).Smacznego :)Więcej przepisów znajdziecie na blogu sweetplace.blog.pl ! Zapraszamy!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?