Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pizzeria Poranek – Najstarsza pizza w Polsce

red
Pizza do naszego miasta przywędrowała z ziemi włoskiej w połowie lat 70. ubiegłego wieku. Ówczesny dyrektor słupskiej gastronomii Tadeusz Szołdra, pojechał do Mediolanu na targi kulinarne, gdzie zasmakował tego specjału i postanowił przywieźć ją do naszej ojczyzny. 8 marca 1975 roku została otwarta pierwsza w Polsce pizzeria przy barze Poranek w Słupsku. Od samego początku przypadła ona do gustu mieszkańcom miasta oraz gościom.

- Receptura pizzy przez te 43 lata nie uległ zmianie. Jedyne co się zmieniło to warianty smakowe. Początkowo pizze były z farszem z baraniny, suszonych grzybów, jajka, wędzonej makreli, pieczarek i kiełbasy. Dziś są dostępne jedynie dwie ostatnie i pizza z farszem z boczku. To właśnie one najbardziej zasmakowały słupszczanom i turystom. – mówi Bogusława Panasiuk, kierownik baru Poranek. – Nasza receptura jest najpilniej strzeżoną tajemnicą lokalu. Znajdują się w niej szczegółowe co do grama informację na temat składników, ale także sposób pieczenia pizzy.

- Kiedyś ciasto drożdżowe było wyrabiane przez nas ręcznie. Dziś natomiast robi to specjalna maszyna, która miesza składniki przez pół godziny. – dodaje pani Bogusława. - Farsz przygotowujemy dzień wcześniej, aby miał czas wystygnąć. Gorącego na ciasto nie można kłaść, bo wtedy pizza nie wyrośnie.

Ciasto po wyrobieniu odpoczywa i cały czas rośnie. Następnie trafia do pieca. Dzięki dobrej konserwacji jest on w pizzerii od samego początku i przez te 43 lata ani razu się nie zepsuł. – Jest on włączany o szóstej rano i przez cztery godziny nagrzewa się, aby o godzinie 10 rozpocząć pieczenie pierwszych pizz. Wypiekają się one około 15 minut, początkowo na najniższym poziomie, później na środkowym, a następnie na najwyższym poziomie pieca. Jednorazowo do pieca wchodzi 9 pizz – tłumaczy kierowniczka baru.

Codziennie w pizzerii sprzedawanych jest około 350 pizz, a w sezonie nawet 500. Wszystkie rodzaje schodzą tak samo dobrze. Kolejki po nie są ogromne, nie tylko w porze obiadowej, ale i przez resztę dnia. Pizzerie odwiedzają nie tylko mieszkańcy miasta, ale także turyści. – Mamy swoich stały klientów, którzy regularnie u nas kupują. Przychodzą do nas osoby, które za każdym razem kiedy są w Słupsku chcą delektować się naszą pizzą – dodaje Bogusława Panasiuk. – Niekiedy byli mieszkańcy miasta, odwiedzając swoje rodziny kupują kilka sztuk pizzy i zabierają ją za granicę, aby dać znajomym. Ludzie od wielu lat chwalą nasze wyroby.

Pizzeria przy barze Poranek należy do Społem PSS. – Poranek i pizza, którą wypiekamy jest dumą dla całej Spółdzielni. Mimo tego, że na rynku dostępnych jest wiele innych pizzerii, to i tak mamy wielu stałych klientów, którzy doceniają naszą tradycję i wyjątkowy smak pizzy – mówi Bogusława Panasiuk.

Pizzeria przy barze „Poranek”
Ul. Wojska Polskiego 46-47
godziny otwarcia:
poniedziałek – piątek 10 – 18
sobota 10 – 17
niedziela 10 - 17

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto