Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Spotkanie z pomorską gęsiną w Swołowie

Katarzyna Kuniczuk
Półgęski, pasztety, smalec i inne cuda sporządzone z gęsi będzie można skosztować już w najbliższy weekend w Swołowie. Pomorska gęsina czas start!

Pomorska Gęsina odbywa się późną jesienią, bo to właśnie w okolicach dnia św. Marcina bije się gęsi. I choć pomorski szlachcic Andreas Puttkamer zwykła mawiać: A co tam jedna gęś - tylko udko i pierś, okazuje się, że mięso gęsie ma nie tylko duże walory smakowe, ale również zdrowotne.

Na zdrowie

- Mięso gęsie jest mięsem drobnowłóknistym, łatwo strawnym, a do tego jest bardzo odżywcze. Tłuszcz gęsi jest dużo zdrowszy od wieprzowego, bo ma wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - zachwala gęsinę Karolina Lewandowska, specjalistka ds. chowu w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie. - O walorach smakowych trzeba przekonać się na miejscu w Swołowie.

Mnóstwo atrakcji

Podczas imprezy, która odbędzie się od 8 do 11 listopada (sobota-wtorek), będzie można zjeść na miejscu lub kupić na wynos gęś pieczoną, półgęski wędzone, pierogi z gęsiną, żołądki gęsie, pasztety, galarety, gęsi smalec, zupy na gęsinie oraz domowe przetwory, które powinny znaleźć się w każdej domowej spiżarni.

Targ produktów wiejskich tradycyjnie już odbędzie się w ogrodzie Zagrody Albrechta. Potrawy z gęsi serwować będzie blisko 30 kół gospodyń wiejskich i restauratorów. Biesiada odbędzie się pod namiotami. W tym samym czasie, w drugiej części Muzeum (Zagroda nr 15), odbędzie się kiermasz rękodzieła pomorskiego, a także pokazy darcia pierza i warsztaty tkackie. Organizatorzy zaplanowali także zabawy dla dzieci, występy zespołów muzycznych, prelekcje o zdrowotnych walorach gęsiego mięsa, pokazy gotowania na kuchni kaflowej, które poprowadzą lokalni restauratorzy. Pojawią się też tegoroczni uczestnicy programu Master Chef, którzy zaprezentują swoje umiejętności kulinarne. Pojawią się też kucharze reprezentujący kuchnię Slow Food.

Kilka dni zabawy

W tym roku swołowska Gęsina potrwa cztery dni od 7 do 8 listopada i 11 listopada.

- Liczymy na to, że uda się w ten sposó,b choć trochę rozładować tłok w tej urokliwej pomorskiej wiosce - tłumaczy Dawid Gonciarz, kierownik Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie.

Podczas ostatnich dwóch lat podczas imprezy przewinęło się po ok. 5 tys. smakoszy gęsiny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto