Przepis na smakowite babeczki maślane podaje Joanna Płotka z Celbowa.

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij
Składniki :
- 1 jajko,
- szklanka maślanki,
- ćwierć szklanki oleju,
- 1 olejek migdałowy,
- półtorej szklanki mąki,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- niepełna szklanka cukru,
- czekolada mleczna.

Sposób przyrządzania:
W jednej misce należy wymieszać składniki mokre: jajko, olej, maślanka, i olejek. Następnie do drugiej miski trzeba wrzucić składniki suche: mąkę, sodę, sól i cukier. Po wymieszaniu zawartości misek, połączyć ze sobą obie części ciasta i lekko wymieszać. Nie trzeba zrażać się tym, że w cieście pozostana niewielkie grudki. Do babeczek warto dodać kawałki mlecznej czekolady.

Do małych foremek lub na specjalną blachę do ciastek nałożyć porcje masy. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piec ok. 15-20 min.
- Takie babeczki każdego roku przygotowuję w domu na wielkanocny stół - mówi Joanna Płotka. - Ciasteczka są bardzo proste do wykonania. Życzę wszystkim smacznego.


Chwalcie się przepisami
Zachęcamy Czytelników do przysyłania swoich własnych przepisów kulinarnych na adres db.puck@prasa.gda.pl lub pocztą na adres 84-100 Puck, Plac Wolności 31. Można też przynieść recepturę osobiście do redakcji w Pucku. Warto do przepisu dołączyć fotografię gotowego już dania. Zapraszamy Czytelników od poniedziałku do piątku w godz. 9-16. W ten sposób wzbogacimy naszą pomorską kuchnię regionalną, która słynie ze smakowitych dań.

Wiadomości, Wydarzenia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!