Prezentujemy kolejny przepis w naszym kąciku kulinarnym. Łamy udostępniamy wszystkim tym, którzy uwielbiają pichcić. Zachęcamy naszych Czytelników do dzielenia się z innymi przepisami na świąteczne dania. Nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby zaistnieć w naszym kąciku kulinarnym.

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij
Aby podzielić się z innymi Czytelnikami przepisem na pyszność wystarczy przyjść do naszej redakcji, mieszczącej się w Chojnicach przy ul. 31 Stycznia 17 (pierwsze piętro zielonej kamienicy przy Bramie Człuchowskiej, wejście od ul. Staroszkolnej) lub zadzwonić pod nr tel. 52 396 53 94. Zapraszamy!
Dzisiaj smakowity przepis na świąteczną babę zdardziła nam Teresa Świeszczak z Melanówka w gm. Chojnice.




Babkę pieczemy w formie z kominkiem
- Produkty
3 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1 szklanka jasnego piwa
- Wykonanie:
jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Jednocześnie powoli wlewać olej. Na koniec ucierania dodać szklankę piwa. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem formy, najlepiej z kominkiem.
Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Wiadomości, Wydarzenia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!