Zrób ogórki małosolne. To nic trudnego [PROSTY PRZEPIS]
rsm
Trzy, cztery dni stania w słoju i możesz się cieszyć pysznymi, domowymi, ogórkami małosolnymi do obiadku (do kanapek i sałatek też są idealne). Zrobić je jest dziecinnie prosto. Podaję przepis mojej babci, sprawdzony.
Przygotowanie: Ogórki umyć i wsadzić do dużego, czystego słoja. Do ogórków dołożyć koper, ząbki czosnku (przekrojone na pół). Zalać wszystko letnią wodą z solą i cukrem (na litr wody jedna łyżka stołowa soli i jedna łyżka cukru).
Odstawić słój z ogórkami na trzy do czterech dni. Gdy woda zacznie się robić mętna to oznaka tego, że ogórki są gotowe do jedzenia.
Wideo
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!