Wielka Sobota to wyjątkowy dzień w chrześcijańskiej tradycji. Tego dnia każdy wierny powinien do kościoła zanieść potrawy, które najpierw zostaną poświęcone przez duchownego, a następnie spożyte przez całą rodzinę.
Święcenie potraw to zwyczaj znany powszechnie od wieków w Polsce. W zachodnich regionach współczesnej Polski, które znalazły się w jej granicach po II wojnie światowej, święcenie potraw było jednak prawie nieznane. Przed 1945 rokiem na Kaszubach tylko zamożniejsi gburzy i szlachcice w Wielką Sobotę przywozili końmi proboszcza dla poświęcenia pożywienia świątecznego. Podobnie na Śląsku święcenie potraw w Wielką Sobotę odbywało się na dworach szlacheckich. Na Śląsku zwyczaj święconki upowszechnił się dopiero na przełomie lat 70. i 80. XX wieku, docierając tu razem z mieszkańcami centralnej Polski. Obecnie święcenie pokarmów w Wielką Sobotę odbywa się w każdym katolickim kościele.
W kościele pw. bł Bogumiła święcenie potraw tego specjalnego dnia odbywa się co pół godziny. Młodsi, starsi, dzieci, nastolatkowie, osoby starsze – wszystkich połączyło jedno – przynieśli ze sobą wypełnione koszyczki. Świątynia tego dnia miała zakryty jeszcze grób pański. Już lada moment jednak te samo miejsce wypełni radosna nowina.
Święconka w kościele pw. Bogumiła. Wszystkie koszyczki poświęcone! [FOTO]
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?