Błyskawiczne ciasto z rabarbarem, które zrobisz w 15 min. Przepis na ciasto z rabarbarem pachnące wanilią. Smakuje obłędnie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto z rabarbarem pachnące wanilią. Smacznego!
Ciasto z rabarbarem pachnące wanilią. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Rozpoczął się sezon na rabarbar. Mamy dla was przepis na świetne ciasto z rabarbarem. Jego przygotowanie zajmie raptem 15 minut. Ciasto jest pyszne, proste i... obłędnie pachnie wanilią. Taki placek z rabarbarem z pewnością posmakuje każdemu. Sprawdź, jak go zrobić krok po kroku.

Na skróty

Jakie właściwości ma rabarbar?

Rabarbar to bardzo popularna roślina w Polsce. Dawniej sadzona była chętnie w przydomowych ogródkach, dziś najczęściej możemy spotkać go w sklepie. Rabarbar to roślina, która najlepsza jest podczas wiosny oraz początku lata, wtedy gdy jego łodygi są jeszcze młode i mają cienką skórkę, która nie wymaga obierania.

Rabarbar ma mało kalorii - w 100 g produktu jest około 15 kcal.

Swój kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza obecności kwasu cytrynowego, kwasu jabłkowego i olejków eterycznych.

Jedną z największych zalet rabarbaru jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Jest także źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.

Rabarbar zawiera składniki mineralne oraz witaminy:

  • duże ilości witaminy A
  • magnez
  • potas
  • żelazo
  • wapń
  • cynk
  • witaminy C, E, K, B1, B2, B6
  • kwas foliowy
  • niewielką ilość jodu

Właściwości zdrowotne rabarbaru:

  • ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
  • obniża ciśnienie krwi
  • reguluje poziom cholesterolu

Kto nie może jeść rabarbaru?

Mimo wielu zalet i zdrowotnych właściwości spożycie dużej ilości rabarbaru może być dla niektórych osób szkodliwe, ze względu na dużą ilość kwasu szczawiowego w rabarbarze (w 100 g produktu znajduje się około 570-1900 mg szczawianów), który powoduje powstawanie kamieni nerkowych, zwiększa ryzyko niewydolności nerek, prowadzi do odwapnienia kości, zapalenia stawów, a nawet zaburzenia pracy serca.

Ze względu na dużą zawartość szczawianów rabarbaru powinny unikać osoby:

  • z kamicą szczawianową
  • dną (skazą) moczanową
  • osteoporozą
  • dzieci i kobiety w ciąży
  • kobiety karmiące piersią

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Tefal

Tefal Nóż Szefa Kuchni K2213214

69,99 zł44,90 zł-36%
miejsce #2

Gefu

Gefu Uniwersalna trzepaczka obrotowa G-12790

85,00 zł54,99 zł-35%
miejsce #3

Gefu

Gefu Primeline Tłuczek Do Ziemniaków G29204

215,00 zł149,99 zł-30%
miejsce #5

Global

Łopatka gładka 13cm Global

249,00 zł202,90 zł-19%
miejsce #7

Zwilling

Zwilling Pro Trzepaczka 27,5 Cm (371600060)

107,10 zł92,65 zł-13%
miejsce #8

De Buyer

De Buyer Trzepaczka Ze Stali Nierdzewnej (D261020)

75,00 zł65,90 zł-12%
Materiały promocyjne partnera

żródło: dietetycy.org.pl

Rabarbar w roli głównej - pyszne przepisy

Rabarbar głównie jest wykorzystywany do wypieków. Jego cierpki, kwaskowy smak idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta.

Popularne przepisy z rabarbarem to:

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem, które jest nie tylko pyszne, ale i bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować, przelać do blaszki i posypać kawałkami rabarbaru.

Proponujemy doprawić ciasto wanilią, ale równie dobrze będzie smakować z odrobiną cynamonu. Po upieczeniu wystarczy je oprószyć cukrem pudrem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto z rabarbarem:

Szybkie ciasto z rabarbarem - prosty przepis

(czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie: 40 minut)

Umyj rabarbar, osusz, jeśli ma włóknistą skórkę to ją obierz. Młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania.
Umyj rabarbar, osusz, jeśli ma włóknistą skórkę to ją obierz. Młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 5 jajek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3- 4 łodygi rabarbaru
  • opcjonalnie: cukier puder do dekoracji

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

  1. Umyj rabarbar, osusz, jeśli ma włóknistą skórkę to ją obierz. Młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania.
  2. Pokrój rabarbar na ok. 1 cm kawałki.
  3. Rozpuść masło.
  4. Wymieszaj w misce sypkie składniki: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
  5. Jajka utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
  6. Nie wyłączając miksera dodaj masło i sypkie składniki.
  7. Przełóż ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na wierzchu ciasta poukładaj kawałki rabarbaru.
  9. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
  10. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem gotowe. Życzymy smacznego!

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: Błyskawiczne ciasto z rabarbarem, które zrobisz w 15 min. Przepis na ciasto z rabarbarem pachnące wanilią. Smakuje obłędnie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie