Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciastka z twarogiem „Pieszczochy” rozkosznie chrupią i są banalnie proste. Robię je na podwieczorek przy kawie. Znikają w mgnieniu oka

Redakcja
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ciastka z twarogiem znane pod intrygującą nazwą „Pieszczochy” wywodzą się z kuchni ormiańskiej. Robię je ze składników dostępnych w każdym sklepie osiedlowym. Wystarczy mąka, śmietana, masło, twaróg i cukier oraz jajko do posmarowania ruloników przed pieczeniem. Zobacz przepis na ciastka nadziewane twarogiem idealne na deser.

W skrócie

Ciastka z twarogiem to niezwykle prosty wypiek. Jednak jest czasochłonny. Z zimnych składników zagniata się kruche ciasto i odkłada do schłodzenia na minimum godzinę. Następnie, gdy ciasto jest w lodówce, twaróg miesza się z cukrem, ekstraktem waniliowym i łyżką mąki ziemniaczanej. Te kruche ciastka nadziewane twarogiem świetnie smakują z filiżanką czarnej kawy. Zazwyczaj podaję je na podwieczorek w gronie koleżanek lub rodziny. Co więcej, ich żartobliwa nazwa zawsze wzbudza uśmiech wśród gości.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ciastek z twarogiem o nazwie „Pieszczochy”

Widok z góry na ciastka z twarogiem
Smacznego! Anna Daniluk

Ciastka z twarogiem „Pieszczochy” – prosty przepis na deser

Liczba porcji: 20 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina schładzania ciasta + 20 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Nadzienie serowe:

  • 150 g twarogu,
  • 40 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

Do posmarowania:

  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka wody.

Jak zrobić ciastka z twarogiem „pieszczochy”?

Sposób przygotowania:

  1. Do metalowej miski przesiałam mąkę pszenną, dodałam posiekane masło i posiekałam na piasek przy pomocy noża.
  2. Następnie gęstą śmietanę wymieszałam z sodą oczyszczoną, a następnie dodałam do mąki z masłem.
  3. Dodałam szczyptę soli i zagniotłam zwarte kruche ciasto.
  4. Na koniec zawinęłam je w folię i wstawiłam do lodówki na dolną półkę na minimum godzinę. Optymalnym czasem dla tego ciasta są dwie godziny, aby było łatwiejsze do wałkowania.
  5. Pod koniec czasu chłodzenia kruchego ciasta twaróg ucieram z mąką, ekstraktem waniliowym i cukrem.
  6. Piekarnik nagrzałam do 180° Celsjusza z funkcją grzania góra-dół.
  7. Na blacie lub stolnicy rozwałkowuję porcję zimnego ciasta.
  8. Ciasto kroję na prostokąty wielkości 6 × 10 cm. Na środku rozsmarowuję twaróg i zawijam w rulon, od krótszego boku.
  9. Powstałe rurki kładłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarowałam żółtkiem rozmieszanym z wodą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na środkową półkę.
  10. Ciastka piekłam przez 20 minut, aż ciastka lekko się zarumieniły.
  11. Przed podaniem ciastka można posypać cukrem pudrem.

Ciastka ormiańskie nie tylko z twarogiem

Przepis wypatrzyłam w książce Hanny Szymanderskiej „Papatacze, bubliczki, moskole… Co się pod tym kryje?” i dopracowałam według własnego smaku. Warto wiedzieć, że bliskim wypiekiem dla tego przysmaku są ormiańskie ciastka gata, które często nadziewa się też zmielonymi orzechami włoskimi wymieszanymi z miodem i twarogiem.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ciastka z twarogiem „Pieszczochy” rozkosznie chrupią i są banalnie proste. Robię je na podwieczorek przy kawie. Znikają w mgnieniu oka - Strona Kuchni

Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto