Cukinia z marchewką i groszkiem
Czas: 30 minut
Składniki:
2 okrągłe cukinie
2 młode , cienkie marchewki ( lub 1 normalna)
1/2 szklanki groszku konserwowego
4 ziemniaki
2 łyżki masła
sól
szczypta cukru
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka mąki
2 łyżki usiekanego koperku
2 małe ogórki do dekoracji ( lub małe pokarbowane listki sałaty )
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oleju z pestek winogron
Przygotowanie
Obrać marchewkę i pokroić w drobną kostkę. Zalać wodą , lekko posolić i dodać szczyptę cukru. Ugotować do miękkości.
Odcedzić. Dodać masło , groszek i koperek. Wymieszać i podgrzać by masło się rozpuściło.
Zasypać mąką i zagotować .Doprawić do smaku.
Z cukinii ściąć ,, czapeczki".
Wydrążyć delikatnie pestki i w ich miejsce nałożyć marchew z groszkiem.
Obrać ziemniaki- umyć pokroić w małe kawałki.
W garnku do gotowania na parze ułożyć cukinie i ziemniaki. Gotować 20 minut ( od zagotowania wody w dolnym garnku).
Wyjąć ziemniaki ( cukinie zostawić by nie ostygły) - dodać do nich masło , śmietankę i szczyptę soli .
Utrzeć na kremowe puree.
Ogórki powycinać w ozdobne spiralki ( ja mam do tego specjalna maszynkę ale można to zrobić nożykiem).Ułożyć w misce . Skropić olejem, sokiem z cytryny , lekko posolić.
Na talerzu ułożyć ,, rozetę " z ogórka ( lub sałaty).
Na ogórku ułożyć warstwę puree, a na tym postawić cukinię ( można ją naciąć by było widać farsz )
* Można potraktować tą potrawę jako samodzielne danie wegetariańskie ( zamiast masła i śmietanki użyć wtedy produktów sojowych), lub jako danie jarskie lub jako dodatek do II Dania - jak nam jest wygodnie.
**źródło:
kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com**
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?