Bakteria znalazła się na warzywach w Niemczech, w szczególności na ogórkach, być może także pomidorach i sałacie. Zachorowało już ponad 1000 osób, 14 zmarło. Czym objawia się zatrucie? Występuje krwawa biegunka, silne bóle brzucha, wymioty. Może pojawić się także niewydolność nerek.
Sanepid skontrolował bydgoskie hurtownie warzyw i markety. Inspektorzy nie znaleźli podejrzanego towaru. Szczególny nacisk kładziony jest na centra dystrybucji w sklepach sieciowych, ale sprawdzane są także targowiska i sklepy detaliczne.
Jak informuje sanepid, 90% towaru sprzedawanego w Bydgoszczy pochodzi z Polski. Markety wycofały z obrotu warzywa z Niemiec i Hiszpanii.
Służby sanitarne apelują o zachowanie higieny. Należy często myć ręce i warzywa - także po ich obraniu.
Czytaj też: Skażone bakterią EHEC ogórki w kolejnych krajach Europy |
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?