MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Wzmacniają pracę mięśni

Sok z surowego buraka stosowany jest często przez sportowców jako naturalny środek zwiększający wydolność organizmu. Zawarte w tym napoju azotany w łagodny sposób rozszerzają naczynia krwionośne, dzięki czemu do serca, innych narządów oraz mięśni dostarczana jest znacznie wyższa zawartość tlenu, co poprawia sprawność fizyczną. Nieco słabszą właściwość może wykazywać barszcz czerwony przygotowany na naturalnym zakwasie buraczanym.

Zobacz również

W Żaganiu odnaleziono stuletni pomnik lotników! Trafił do Muzeum Obozów Jenieckich

W Żaganiu odnaleziono stuletni pomnik lotników! Trafił do Muzeum Obozów Jenieckich

Dzień Pacjentów Powiatowych w Siemianowicach Śląskich. ZOBACZ ZDJĘCIA

Dzień Pacjentów Powiatowych w Siemianowicach Śląskich. ZOBACZ ZDJĘCIA

Polecamy

Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

HIT DNIA
Najlepszy tort truskawkowy. Idealny na rodzinne spotkania

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Dziś dużo łatwiej o wysoki mandat. Akcja policji w całej Polsce

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy