Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Tomasz Tułacz: Gdybyśmy strzelili bramkę, mecz mógł się inaczej ułożyć

Tomasz Tułacz: Gdybyśmy strzelili bramkę, mecz mógł się inaczej ułożyć

Co dalej z drogą Osieczna-Goniembice?

Co dalej z drogą Osieczna-Goniembice?

Polecamy

Zachwycające Gorges du Verdon, czyli europejski Wielki Kanion

Zachwycające Gorges du Verdon, czyli europejski Wielki Kanion

Lubisz oglądać zmagania sportowców? Zobacz, jak to wpływa na twoje zdrowie

Lubisz oglądać zmagania sportowców? Zobacz, jak to wpływa na twoje zdrowie

Polska branża motoryzacyjna będzie się coraz bardziej automatyzować

Polska branża motoryzacyjna będzie się coraz bardziej automatyzować