MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Taka oliwa podlega ekstrakcji, czyli wyodrębnieniu tłuszczu...
fot. paylessimages/123RF

Jak wybrać najlepszą oliwę z oliwek? Co znaczy oliwa extra virgin, a czym jest oliwa light? Sprawdź, które rodzaje oliwy są najzdrowsze

Oliwa rafinowana (oliwa pure)

Taka oliwa podlega ekstrakcji, czyli wyodrębnieniu tłuszczu za pomocą rozpuszczalnika (produkty ropopochodne) jest przetwarzana chemicznie. Ma to na celu usunięcie zanieczyszczeń, wydłużenie terminu przydatności do spożycia i zachowanie stałej barwy i walorów. Sprawia też, że oliwa ma najwyższą temperaturę dymienia, a więc rozkładu, dzięki czemu może być używany do smażenia i grillowania.

Rafinacja całkowicie pozbawia oliwę koloru, związków zapachowych i smakowych – jak również prozdrowotnych. Neutralny smak takiej oliwy bywa niwelowany przez dodatek oliwy nierafinowanej.

Zobacz również

19-latka straciła panowanie nad autem. Nie przeżyła wypadku

19-latka straciła panowanie nad autem. Nie przeżyła wypadku

Wsparcie Sejmiku Województwa Mazowieckiego dla OSP z powiatu radomskiego

Wsparcie Sejmiku Województwa Mazowieckiego dla OSP z powiatu radomskiego

Polecamy

Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!

TYLKO U NAS
Dieta 48-godzinna na płaski brzuch. Efekty są zadziwiające!

Codziennie łykasz tabletki? To wcale nie sprawi, że będziesz zdrowszy

Codziennie łykasz tabletki? To wcale nie sprawi, że będziesz zdrowszy

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik