W skrócie
Sajgonki są tradycyjną potrawą spotykaną w Azji, w szczególności w kuchni chińskiej i wietnamskiej. Najczęściej papier ryżowy nadziewa się warzywami, świeżymi ziołami takimi jak kolendra, natka pietruszki lub bazylia tajska. Można także spotkać sajgonki z mięsem mielonym lub grillowaną wieprzowiną. Makaron do sajgonek przygotowywany jest z mąki ryżowej i potrzebuje tylko zalania wrzątkiem, aż zmięknie. Sajgonki to znakomita przekąska do zrobienia na przyjęcie w rodzinnym gronie. Można zjeść je, trzymając w dłoniach i bez używania sztućców. Smak sajgonek z kurczakiem będzie dodatkowo podkreślony sosem na bazie sosu sojowego, miodu wymieszanego z wodą i szczyptą suszonych płatków chili.
Sajgonki z kurczakiem – przepis na szybką przekąskę
Liczba porcji: dla 2 - 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 20 arkuszy papieru ryżowego,
- 100 g makaronu ryżowego,
- 300 g kapusty pekińskiej,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 ml oleju rzepakowego + 30 ml do smażenia,
- 320 g filetu z kurczaka,
- 60 g mieszanki ziół: świeżej bazylii, kolendry i natki pietruszki,
- 20 ml sosu sojowego.
Sos do sajgonek:
- 30 ml wody,
- 20 ml sosu sojowego,
- 1/3 łyżeczki płynnego miodu,
- 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili.
Czytaj także: Pyszne temari sushi. Przepis na imprezową przekąskę
Jak zrobić sajgonki z kurczakiem?
Sposób przygotowania:
- Na początku kapustę pekińską dokładnie myję, przekrawam na pół, usuwam twardego głąba i cienko szatkuję na mandolinie lub w robocie kuchennym.
- Marchewkę myję, obieram i kroję w cienkie wstążki.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzewam olej rzepakowy i smażę na nim kapustę pekińską razem z marchewką, aż zmiękną.
- Dodaję sos sojowy i pokrojony cienko czosnek.
- Podsmażoną kapustę z marchewką przełożyłam do miski, aby wystygły.
- Makaron ryżowy zalałam wrzątkiem na 3 minuty i odcedziłam. Długość moczenia makaronu jest uzależniona od jego grubości.
- Kurczaka pokroiłam w cienkie paski i podsmażyłam na patelni o grubym dnie na średniej mocy palnika.
- Następnie kurczaka cienko posiekałam, dodałam do kapusty i doprawiłam pokrojonymi świeżymi ziołami. Do tych składników dodałam wcześniej przygotowany makaron ryżowy.
- Arkusze papieru ryżowego moczyłam po kolei w szerokiej misce z ciepłą wodą przez 30 sekund.
- Mokre arkusze rozkładałam na drewnianej desce, na środku kładłam po łyżce nadzienia i zwijałam je ściśle tak jak krokiety.
- Gotowe krokiety kładłam na drewnianej desce. Na patelni rozgrzałam olej do smażenia sajgonek.
- Sajgonki z kurczakiem smażyłam przez około 4 minuty, aż będą całkowicie rumiane.
- Przed podaniem wymieszałam składniki sosu do sajgonek. Sajgonki podawałam posypane natką pietruszki.
Sajgonki z kurczakiem z piekarnika
Jeżeli nie chcecie smażyć sajgonek na patelni, to polecam je upiec. Wystarczy sajgonki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu olejem i piec w 180° Celsjusza przez 8 minut. Takie sajgonki świetnie smakuje upieczone we frytkownicy beztłuszczowej, która nadaje im wyjątkowej chrupkości i kruchości.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?