Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego (1,2 g...
fot. megaflopp/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Zaparcia

Ogórki kiszone to dobre źródło błonnika pokarmowego (1,2 g na 100 g, czyli na 1 średniej wielkości sztukę), który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Składnik ten reguluje rytm wypróżnień, a także przyspiesza przesuwanie się resztek pokarmowych w dalsze części jelita. Dzięki tym właściwościom kiszonki zapobiegają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Zobacz również

Trenerka Sereny Williams: Świątek na glinie gra jak Graf

Trenerka Sereny Williams: Świątek na glinie gra jak Graf

Matury 2024. We wtorek obowiązkowy dla wszystkich język polski

Matury 2024. We wtorek obowiązkowy dla wszystkich język polski

Polecamy

Rozwój małych gospodarstw. Więcej pieniędzy za ubiegły rok. Kiedy nabór 2024?

Rozwój małych gospodarstw. Więcej pieniędzy za ubiegły rok. Kiedy nabór 2024?

Lubisz oglądać zmagania sportowców? Zobacz, jak to wpływa na twoje zdrowie

Lubisz oglądać zmagania sportowców? Zobacz, jak to wpływa na twoje zdrowie

Polska branża motoryzacyjna będzie się coraz bardziej automatyzować

Polska branża motoryzacyjna będzie się coraz bardziej automatyzować