Zakażenie pokarmowe. Jak się przed nim zabezpieczyć
Latem rośnie liczba zatruć pokarmowych, a to jak wiadomo oznacza spore kłopoty. Zamiast rozkoszować się urlopem i piękna pogodą, można niestety ten czas spędzić w toalecie i to w kiepskiej formie. Skąd te problemy? Otóż wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych - informuje Główny Inspektor Sanitarny. - W sezonie letnim najczęściej zdarzają się przypadki zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych bakteriami z rodzaju Salmonella, E. coli czy wirusami, np. norowirusami, WZW A.
Wpaść w spore kłopoty można na kilka sposobów, w tym m.in. przez bezpośredni kontakt z osobą chorą, spożywając zanieczyszczoną żywność/wodę lub kontakt z przedmiotami użytku codziennego również zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną.
Objawy zakażenia pokarmowego:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- nudności,
- wymioty,
- brak apetytu,
- osłabienie,
- żółtaczka.
Zatrucie czy też zakażenie pokarmowe jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osłabionych inną chorobą, gdyż może mieć ciężki przebieg lub powodować szybkie odwodnienie organizmu. Objawy mogą rozwijać się od 2 godzin do 7 dni, natomiast przy WZW, a nawet do 4 tygodni po spożyciu skażonej żywności lub wody.
Jak powszechnie wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć, zatem warto przestrzegać kilku zasad, aby uchronić się przed zakażeniem.
- utrzymuj czystość, szczególnie pamiętaj o myciu rąk
- oddzielaj żywność ugotowaną od surowej, bo ta może zawierać niebezpieczne mikroorganizmy
- gotuj dokładnie, bo właściwa obróbka termiczna zabija prawie wszystkie niebezpieczne mikroorganizmy
- utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze, ponieważ w pokojowej szybko namnażają się mikroorganizmy
- używaj bezpiecznej wody i żywności, ponieważ surowe produkty w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi
CZYTAJ TEŻ: Fala upałów dotarła nad Pomorze. Może być śmiertelnie niebezpieczna. Policjanci ostrzegają
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?