Lubimy ciasto drożdżowe

Katarzyna Kuniczuk
Zbigniew Szyca: w Słupsku pieczemy w sposób tradycyjny
Zbigniew Szyca: w Słupsku pieczemy w sposób tradycyjny Łukasz Capar
W ramach akcji kulinarnie.naszemiasto.pl szukamy najciekawszych pomorskich smaków.

Rozmowa ze Zbigniewem Szycą

W jakim stopniu, na przestrzeni lat, zmieniło się cukiernictwo w Słupsku?

- Zaszła w nim o wiele większa rewolucja niż w piekarnictwie. Dzisiaj to klienci decydują, co potrzebują. To oni wpływają na rynek. Przez to zmienia się też jadłospis. Klienci chcą ciasta lekkie, mniej energetyczne i mniej kaloryczne. Kremów do ciast nie robi się już na bazie tłuszczów i cukrów, ale na bazie śmietany. Nie wyrabiamy już kremów budyniowych, tylko kupujemy. To jest dużo bezpieczniejsze, zwłaszcza gdy są wysokie temperatury.

Co w takim razie pozostało bez zmian?

Przede wszystkim cukiernictwo drożdżowe, zarówno ciasta drożdżowe z owocami, jak i bułki drożdżówki wykonuje się w ten sam sposób jak dawniej. Nie zmieniło się też nic, jeżeli chodzi o wyroby z ciasta parzonego, czyli eklery i ptysie. Wyroby bezowe w głównej mierze również pozostają niezmienione, jeżeli chodzi o recepturę. Tylko nielicznie korzystają z białka suchego przy wyrobie tych produktów.

Co sądzi pan o pomyśle zakazu sprzedawania drożdżówek w szkolnych sklepikach?

- Nie rozumiałem go. W drożdżówkach jest tylko osiem procent cukru i osiem procent tłuszczu. W drożdżówkach i pączkach sacharoza jest rozłożona na cukry proste, aby organizm mógł szybciej je sobie przyswoić. Mógłbym jeszcze zrozumieć wyeliminowanie z drożdżówek cukrów i zastępowanie ich miodem, ale wyrabianie drożdżówek z mąki orkiszowej byłoby jakimś nieporozumieniem. Taki wyrób byłby nie do zjedzenia. Mąka orkiszowa ma charakterystyczny smak i zapach, nawet chleby orkiszowe robi się maksymalnie z mąki orkiszowej do maksymalnie 35 procent jej zawartości. Inaczej ciężko byłoby coś takiego zjeść.

Czy z naszymi terenami związane są jakieś tradycyjne wyroby?

- U nas takich produktów nie ma. W Słupsku jest bardzo wymieszane towarzystwo. Przybyli tu ludzie z terenów wschodnich, z kielecczyzny, z poznańsiego, z Kaszub. U nas nie został stworzony wyrób, który byłby automatycznie identyfikowany z tymi terenami. W każdej piekarni znajdziemy natomiast ciasta drożdżowe i wyroby z ciasta parzonego - eklery, ptysie. One cieszą się powodzeniem wśród klientów.

Zainteresowaniem cieszą się także wymyślne torty. Na jakie jest teraz moda?

Przede wszystkim torty robione są już z kremów lekkich, na bazie śmietany. Zdarzają się także klienci, którzy preferują tradycyjne kremy na bazie masła, ale to jest już wyjątek potwierdzający regułę. Teraz chodzi o to, aby ciasto było jak najmniej słodkie i kaloryczne.

Do tortów dodaje się teraz dużo dodatków. Wyglądają niczym arcydzieła.

- Teraz można zamówić sobie taki tort, jaki sobie wymyślimy. Trzeba liczyć się jednak z tym, że torty, które mają przede wszystkim wyglądać, niekoniecznie będą dobrze smakować. Można także zamówić sobie zdjęcie na tort na przykład z ulubioną postacią z bajki. Wykonane jest ze zjadalnego papieru ryżowego, na który nakładane są farby z wyciągów naturalnych. 

#rozmawiała Dorota Aleksandrowicz

#KONKURS
Przyślij swój przepis i wygraj telefon

Lubicie gotować? Macie swoje ulubione potrawy? Weźcie udział w konkursie Smaki regionu na autorski przepis na danie z Waszego województwa. Na receptury czekamy pod adresem [email protected] do 22 października do godz. 23.59, w tytule e-maila wpiszcie „Smaki regionu”. Do wygrania są trzy telefony komórkowe Nokia Lumia 535. Więcej szczegółów w serwisie [email protected].

#ważne
Przepisy znajdziecie w serwisie kulinarnie.naszemiasto.pl, a restauracje i kuchnię regionalną na PizzaPortal.pl

Strefa Biznesu: Przedsiębiorców czeka prawdziwa rewolucja z KSeF

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie