Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Aromatyczny małpi chlebek na śniadanie. Poznaj przepis na wyjątkowe cynamonowe bułeczki. Trudno im się oprzeć

Redakcja
Małpi chlebek to pyszny wypiek. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Małpi chlebek to pyszny wypiek. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Małpi chlebek to pyszny wypiek pachnący cynamonem i karmelem. Powstaje on z kulek ciasta oblanych syropem. Po upieczeniu tworzą one bułeczki do odrywania rękami. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na małpi chlebek w delikatnie słodkiej wersji. Wypiek idealny na śniadanie lub smakowity dodatek do kawy czy herbaty.

W skrócie

Małpi chlebek to popularny w kuchni amerykańskiej wypiek, w formie babki składającej się z drożdżowych bułeczek, które można odrywać rękami. Są one obtoczone w bardzo słodkim cynamonowym syropie i upieczone w jednej blaszce, najczęściej w formie z kominkiem. Mamy najlepszy i sprawdzony przepis na małpi chlebek w nieco mniej słodkiej wersji.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania małpiego chlebka

Małpi chlebek - przepis

Liczba porcji: 10-12 połączonych ze sobą kulek
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 25 g drożdży w temperaturze pokojowej,
  • 1 jajko,
  • 170 ml mleka,
  • 80 ml wody,
  • 60 g masła,
  • 60 g cukru,
  • szczypta soli.

Syrop:

  • 100 g masła,
  • 60 g cukru,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu.

Jak zrobić małpi chlebek?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu: w miseczce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru.
  2. Podgrzej mleko i dodaj do drożdży, posyp całość łyżką mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min, by drożdże ruszyły.
  3. Rozpuść 60 g masła i odstaw, by przestygło.
  4. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, szczyptę soli, drożdże i 80 ml ciepłej wody. Wymieszaj całość początkowo łyżką.
  5. Wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 5 minut.
  6. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  7. Przygotuj cynamonowy syrop: rozpuść 100 g masła. Następnie w miseczce wymieszaj cukier z cynamonem i masłem.
  8. Przygotuj także formę na ciasto, wysmaruj ją dokładnie masłem za pomocą pędzelka lub ręcznika papierowego.
  9. Gdy ciasto podwoi swoją objętość zrób z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
  10. Każdą kuleczkę zatop w syropie i układaj warstwami w blaszce. Zostaw 15 minut, by małpi chlebek ponownie podrósł.
  11. Piecz około 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Smacznego!

Z czym podawać małpi chlebek?

Takie odrywane bułeczki smakują rewelacyjnie zarówno same do popołudniowej herbatki, jak i na śniadanie np. z masłem czy z dżemem. Jeśli jednak jesteś wielbicielem słodkości, możesz podwoić porcję cukru w cieście i zrobić podwójną ilość syropu. Małpi chlebek zyska wówczas tradycyjną lepkość, a syrop zamieni się w ciągnący karmel.

Małpi chlebek jest bardzo prosty do wykonania, ale potrzebuje czasu. Lepiej nie pośpieszać procesu przygotowania i nie pomijać kolejnych etapów wyrastania ciasta. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się pulchnymi, miękkimi drożdżowo-cynamonowymi bułeczkami.

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Aromatyczny małpi chlebek na śniadanie. Poznaj przepis na wyjątkowe cynamonowe bułeczki. Trudno im się oprzeć - Strona Kuchni

Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto