Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Marnowanie żywności na Pomorzu. Najwięcej wyrzucamy chleba [INFOGRAFIKI]

Monika Jankowska
Każdy Polak wyrzuca rocznie 235 kg produktów. Jednocześnie 2,5 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa.
Każdy Polak wyrzuca rocznie 235 kg produktów. Jednocześnie 2,5 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa. Oleśnica/ archiwum
Jedzenie zamiast do śmietnika będzie mogło trafić do potrzebujących. Senat pracuje nad nowymi przepisami o niemarnowaniu żywności.

Polacy co roku wyrzucają dziewięć milionów ton żywności

Teraz Senat pracuje nad przepisami o ograniczeniu marnowania żywności. Jedzenie o krótkim terminie przydatności do spożycia mają przekazywać organizacjom pożytku publicznego sklepy o powierzchni przekraczającej 250 m kw., które co najmniej połowę obrotów osiągają ze sprzedaży żywności.

http://bankizywnosci.pl/

Dzięki takim przepisom do banków żywności i innych organizacji trafiłyby m.in. owoce, warzywa i pieczywo, czyli produkty pierwszej potrzeby. Te otrzymaną żywność przekazywałyby dalej, np. do hospicjów, jadłodajni, domów samotnej matki, noclegowni itp.

- Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele towarów się marnuje - mówi Michał Chabel, prezes Pomorskiego Banku Żywności. - Już od jakiegoś czasu współpracujemy z dużymi sieciami handlowymi działającymi na naszym terenie. Z dwóch hipermarketów odbieramy miesięcznie 3 tony żywności. Z niecierpliwością czekamy na wprowadzenie nowych przepisów. Sieci handlowe też czują, że mogą zrobić coś dobrego.

http://bankizywnosci.pl/

Słowa dyrektora Pomorskiego Banku Żywności potwierdza Jakub Jaremko z biura prasowego Tesco.

- Już w październiku 2013 r. uruchomiliśmy autorski program przekazywania nadwyżek produktów ze sklepów. Do tej pory przekazaliśmy 1800 ton żywności, co można przeliczyć na ponad 4 miliony posiłków dla podopiecznych lokalnych oddziałów Federacji Polskich Banków Żywności - mówi Jaremko. - To ważny element programu walki z marnowaniem żywności .

Także Carrefour współpracuje z lokalnymi oddziałami Federacji Polskich Banków Żywności.

- W kwietniu ubiegłego roku oficjalnie podpisaliśmy ogólnopolską umowę regulującą naszą współpracę. Dyrektorzy prawie 50 sklepów sieci Carrefour przekazują lokalnym bankom żywności nadwyżki artykułów spożywczych - słyszymy w tamtejszym biurze prasowym.

Tymczasem trwa już pilotażowy projekt Caritas Archidiecezji Gdańskiej „Spiżarnia Caritas”, który zakłada nieodpłatne przekazywanie produktów żywnościowych wycofanych z obrotu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gdansk.naszemiasto.pl Nasze Miasto