Kto, jak może zabić rybę opisano w 4 -stronicowym okólniku, jaki trafił już do prokuratur apelacyjnych w kraju. Czytamy w nim m.in. ryba, jak każde zwierzę kręgowe podlega ochronie. A skoro naturalnym środowiskiem ryby jest woda, nie wolno jej przewozić bez wody - w workach foliowych lub koszykach. Prokurator opisał też kto może rybę zabić. Uśmiercania lub ogłuszania mogą dokonywać jedynie osoby, które ukończyły 18 lat.
Każdy inny - niehumanitarny - sposób traktowania ryb jest przestępstwem i podlega karze pozbawienia wolności do roku, a gdy sprawca działa ze szczególnym okrucieństwem przy zabijaniu - do 2 lat.
- Bardzo się cieszymy, że prokurator generalny zajął się tą sprawą - mówi Ewa Rudzińska, na koordynatora ds. dobrostanu zwierząt gospodarskich Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Zwierząt Animals w Gdyni. - Karp do niedawna był traktowany jako zwierzę gorszej kategorii, tymczasem należy do kręgowców i podlega takiej samej ochronie, jak reszta zwierząt. Wierzymy, że nie będzie już takich sytuacji, kiedy sprzedawca w supermarkecie wbijał szpilę z ceną w żywą rybę albo ładował ją do foliowej torebki. W humanitarnym podejściu do karpia pomoże nam też nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt, którą 10 października podpisał prezydent. Wyraźnie w niej napisano, że od 1 stycznia 2012 r. nie wolno transportować karpia bez wody.
Zmieniony art. 2 uściślił, iż ustawa chroni też ryby, które tak jak wszystkie kręgowce odczuwają ból, strach i stres.
Karpie droższe niż przed rokiem?
Jak więc - w zgodzie z własnym sumieniem - zabić karpia?
- Najlepiej kupić martwą rybę w sklepie - podpowiada E.Rudzińska. - Personel sklepów rybnych jest przeszkolony i wie, jak skutecznie i szybko (czyt. bezboleśnie) zabić karpia.
Jeśli jednak preferujemy żywego karpia, to trzeba pamiętać, że transport ryby do domu musi odbywać się w pojemniku z wodą. Karp w wannie cierpi, jeśli woda jest chlorowana, bo kaleczy ona jego skrzela. A jak go zabić po ludzku?
Główny Lekarz Weterynaryjny wydał instrukcję w tej sprawie - dodaje E. Rudzińska - z której wynika, że najpierw trzeba karpia ogłuszyć, tak aby ryba była nieprzytomna, a potem szybko "skrwawić" tj. szybkim ruchem odciąć głowę, by ryba mogła się wykrwawić.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?