Na skróty
Rabarbar - sezon w pełni
Sezon na rabarbar już trwa. Roślina ta cieszy się dużą popularnością, a najsmaczniejsza jest wiosną oraz wczesnym latem. Wtedy też łodygi rabarbaru mają cienką skórkę, której nie trzeba obierać.
Zalet i zdrowotnych właściwości rabarbaru jest wiele. Co ważne, ma on bardzo mało kalorii - w 100 g produktu jest jedynie około 15 kcal.
Rabarbar jest źródłem m.in.:
- ważnych dla zdrowia antyoksydantów,
- błonnika pokarmowego,
- witaminy A,
- witamin C, E, K, B1, B2, B6,
- magnezu,
- potasu,
- wapnia,
- żelaza.
Rabarbar ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.
Jego nadmierne spożycie nie jest jednak wskazane dla:
- osób z dną (skazą) moczanową,
- osób z osteoporozą,
- a także dla dzieci i kobiet w ciąży.
Co zrobić, by uzyskać idealne ciasto drożdżowe?
Wiele osób uważa ciasto drożdżowe za bardzo trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i proporcji, a będziemy mogli cieszyć się pysznym i aromatycznym wypiekiem.