Przepis na domowe drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką. Palce lizać! Ten rarytas zachwyca smakiem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Drożdżówki z rabarbarem to pomysł na pyszne śniadanie lub na słodką przekąskę.
Drożdżówki z rabarbarem to pomysł na pyszne śniadanie lub na słodką przekąskę. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Sezon na rabarbar w pełni. Z tej okazji przygotowaliśmy dla was prawdziwy rarytas - wyborne drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką. Ich wykonanie jest stosunkowo proste, jednak zajmuje trochę czasu. Powód? Ciasto drożdżowe musi wyrosnąć. Pyszny smak drożdżówek z rabarbarem zrekompensuje jednak wszystkie trudy. Sprawdź nasz przepis.

Na skróty

Rabarbar - sezon w pełni

Sezon na rabarbar już trwa. Roślina ta cieszy się dużą popularnością, a najsmaczniejsza jest wiosną oraz wczesnym latem. Wtedy też łodygi rabarbaru mają cienką skórkę, której nie trzeba obierać.

Zalet i zdrowotnych właściwości rabarbaru jest wiele. Co ważne, ma on bardzo mało kalorii - w 100 g produktu jest jedynie około 15 kcal.

Rabarbar jest źródłem m.in.:

  • ważnych dla zdrowia antyoksydantów,
  • błonnika pokarmowego,
  • witaminy A,
  • witamin C, E, K, B1, B2, B6,
  • magnezu,
  • potasu,
  • wapnia,
  • żelaza.

Rabarbar ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.

Jego nadmierne spożycie nie jest jednak wskazane dla:

  • osób z dną (skazą) moczanową,
  • osób z osteoporozą,
  • a także dla dzieci i kobiet w ciąży.

Co zrobić, by uzyskać idealne ciasto drożdżowe?

Wiele osób uważa ciasto drożdżowe za bardzo trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i proporcji, a będziemy mogli cieszyć się pysznym i aromatycznym wypiekiem.

Jak zrobić ciasto drożdżowe, by zawsze się udało? Zobacz nasze porady.

Sekrety udanego ciasta drożdżowego:

  • wszystkie produkty do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową,
  • drożdże mogą być świeże lub suszone, ważne, by miały długą datę do spożycia — drożdże długo przechowywane w lodówce lub z ciemnym nalotem mogą sprawić, ze ciasto nie urośnie,
  • drożdże, by urosnąć, potrzebują cukru - ale nie za dużo, zawsze przestrzegaj proporcji podanych w przepisie,
  • zrób zaczyn: wymieszaj drożdże z cukrem aż staną się płynne, możesz dodać też odrobinę ciepłego mleka lub wody i szczyptę mąki,
  • ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne, warto pomóc sobie mikserem planetarnym lub maszyną do chleba, im dłużej wyrabiane ciasto, tym lepsze,
  • ciasto drożdżowe musi urosnąć, jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość,
  • ciasto do wyrośnięcia zostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów, przykryte ściereczką,
  • ciasto urośnie szybciej jeśli przełożymy je do szklanej miski i zasłonimy jej wierzch szczelnie folią spożywczą,
  • po uformowaniu ciasta np. na drożdżówki lub babkę, daj mu jeszcze odpocząć przez ok. 10 minut przed pieczeniem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

miejsce #1

Łucznik

Łucznik KS509A szara

59,00 zł39,99 zł-32%
miejsce #3

Łucznik

ŁUCZNIK PT-852 Ciastka

34,99 zł30,00 zł-14%
miejsce #6

MPM

MPM MWK-02M

52,99 zł49,00 zł-8%
miejsce #7

Eldom

Eldom Rena WK320S

59,99 zł
miejsce #8

Beurer

Beurer KS 36

129,90 zł
miejsce #9

Sencor

Sencor SKS 4004VT

54,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem

(ok. 16 drożdżówek, czas przygotowania: ok. 20 minut + czas wyrastania ciasta: ok. 45 minut + czas pieczenia: jedna porcja ok. 15 minut)

Na drożdżówki kładź budyń, rabarbar i kruszonkę.
Na drożdżówki kładź budyń, rabarbar i kruszonkę. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru (do rabarbaru)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 400 ml mleka (do budyniu)
  • 2 łyżki cukru (do budyniu)

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g masła

Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem i budyniem krok po kroku?

  1. Przygotowania ciasta drożdżowego zacznij od zrobienia najprostszego zaczynu z drożdży: wymieszaj w miseczce pokruszone drożdże z łyżeczką cukru. Mieszaj, aż będą płynne, a cukier się rozpuści - początkowo to wydaje się niemożliwe, ale szybko zauważysz, że drożdże rzeczywiście się rozpuszczają pod wpływem cukru i mieszania.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier i wanilię.
  3. Jajka rozbij, przełóż żółtka do miseczki i wymieszaj widelcem.
  4. Masło roztop w garnuszku.
  5. Mleko delikatnie podgrzej.
  6. Do mąki wlej drożdże, dodaj mleko, żółtka i masło. Wymieszaj wszystko początkowo łyżką, a następnie rękami zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli masz mikser planetarny lub maszynę do chleba to skorzystaj z ich pomocy i zagnieć ciasto w swoim urządzeniu.
  7. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.
  8. Zabierz się od razu do przygotowania budyniu: ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale przy użyciu 400 ml mleka.
  9. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki.
  10. Przełóż rabarbar do garnuszka, posyp cukrem i postaw na małym ogniu na ok. 5 minut. Co jakiś czas przemieszaj.
  11. Wyrośnięte ciasto podziel na w miarę możliwości równe części i uformuj z nich bułeczki - powinno wyjść ok. 16 sztuk.
  12. Przykryj bułeczki ściereczką jeszcze na ok. 10 minut.
  13. W tym czasie przygotuj kruszonkę: roztop masło i zalej nim mąkę wymieszaną z cukrem. Rozdrobnij rękami, by przypominała mokry piasek.
  14. Każdą bułeczkę rozpłaszcz na kształt drożdżówki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  15. Na drożdżówki kładź budyń, rabarbar i kruszonkę.
  16. Piecz ok. 15 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Drożdżówki z rabarbarem gotowe. Życzymy smacznego!

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Tefal

Tefal Nóż Szefa Kuchni K2213214

69,99 zł44,90 zł-36%
miejsce #2

Gefu

Gefu Uniwersalna trzepaczka obrotowa G-12790

85,00 zł54,99 zł-35%
miejsce #3

Gefu

Gefu Primeline Tłuczek Do Ziemniaków G29204

215,00 zł149,99 zł-30%
miejsce #5

Global

Łopatka gładka 13cm Global

249,00 zł202,90 zł-19%
miejsce #7

Zwilling

Zwilling Pro Trzepaczka 27,5 Cm (371600060)

107,10 zł92,65 zł-13%
miejsce #8

De Buyer

De Buyer Trzepaczka Ze Stali Nierdzewnej (D261020)

75,00 zł65,90 zł-12%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na domowe drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką. Palce lizać! Ten rarytas zachwyca smakiem - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie