Przepis na staropolski piernik - zimowe aromatyczne ciasto w tradycyjnym wydaniu. Zacznij teraz, żeby był gotowy na święta

Agata Wodzień
Agata Wodzień
To już czas, by przygotować staropolski piernik dojrzewający.
To już czas, by przygotować staropolski piernik dojrzewający. pixabay.com
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Szukasz przepisu na staropolski piernik? Dobrze trafiasz. Piernik i pierniczki to zdecydowanie zimowe przysmaki. Tradycyjny piernik nie ma może wielu wyróżniających go składników, jednak najważniejsze są przyprawy. To one nadają ciastu niepowtarzalnego smaku i aromatu. Chcesz zrobić piernik dojrzewający na święta? Nie ma na co czekać. Już teraz zabierz się za przygotowania, aby zdążyć.

Przepis na staropolski piernik

Piernik dojrzewający potrzebuje czasu - od 2 do nawet 4-5 tygodni, by nabrać odpowiedniej struktury i smaku. Zatem już teraz można zacząć przygotowania, by staropolski piernik ucieszył na świątecznym stole w grudniu.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka,
  • 20 dag cukru (ok. 3/4 szklanki),
  • 1/4 l miodu,
  • pół kostki masła
  • 1/3 szklanki mleka (szklanka o pojemności 250 ml)
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • przyprawy: pieprz, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir (wszystkie utłuczone i przesiane, w sumie 1,5 łyżki).

Zamiast własnej kompozycji przypraw, można użyć gotowej przyprawy do piernika.

Jak zrobić staropolski piernik krok po kroku?

W pierwszym kroku miód, masło i cukier należy roztopić w garnku. Mieszamy składniki, cały czas podgrzewając na małym ogniu, aż rozpuści się cukier. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, sól, przyprawy i dokładnie mieszamy całą zawartość. Po krótkim przestudzeniu płynnych składników dodajemy je do miski z mąką, wbijamy jajka i dolewamy mleko. Mieszamy składniki na nasz piernik. Następnie wyrabiamy masę na gładkie ciasto.

W szklanym, kamionkowym lub stalowym naczyniu ciasto umieszczamy w lodówce (przykryte). Tak wyrobione ciasto zostawiamy, żeby odpoczęło, dojrzało. Lodówkę można zastąpić balkonem, jeśli temperatura wynosi 5-10 stopni.

Ważne: Ciasto na tradycyjny piernik staropolski powinno leżeć w chłodzie i czekać na wypiek minimum 2 do 4 tygodni. Dopiero wtedy nabiera idealnej struktury, a przyprawy przegryzą się. O takim pierniku mówimy, że to piernik dojrzewający

Ciasto na piernik pieczemy w prostokątnej, podłużnej blaszce w 3 partiach. Ciasto rozwałkowujemy na 3 prostokąty ok. 1,5 cm wysokości. Jeśli ciasto się klei, podsypujemy je mąką. Każdy plaster pieczemy po kolei w temperaturze 180 stopni przez 16-17 minut. Można też wykorzystać szeroką płaską blachę z wyposażenia piekarnika i upiec całość za jednym razem (ok. 25 minut), potem wystarczy przeciąć ciasto na 3 części i nałożyć je na siebie.

Przekładaj powidłami śliwkowymi lub musem malinowym. Dżem truskawkowy też się sprawdzi.

Przepis z Torunia na piernik zimowy

Piernik na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to m.in. brukowiec kujawski, czyli piernik na karmelu (Kujawsko-Pomorskie), pierniczki ozdobne (Lubelskie) czy piernik z kamionki (Pomorskie). Gdzie szukać przepisu na tradycyjny piernik? Oczywiście w Toruniu! Dlatego zaglądamy do Żywego Muzeum Piernika i znajdujemy tu przepis na piernik zimowy.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 25 dag cukru,
  • 1/4 l miodu,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pieprz, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, wszystko utłuczone i przesiane (razem łyżeczka)

Wykonanie:
Miód należy roztopić z przyprawami. Potem dodać cukier, a po przestudzeniu jajka. Mieszamy całość i wyrabiamy ciasto jak na rzadkie kluski, dodając stopniowo mąkę. Ciasto powinno "odpocząć" przez dobę. Pieczemy na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej mąką w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.

Mięsożerni mężczyźni bardziej szkodliwi

Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na staropolski piernik - zimowe aromatyczne ciasto w tradycyjnym wydaniu. Zacznij teraz, żeby był gotowy na święta - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie