Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sernik z dyni to wyśmienity deser z jesiennym charakterem. Sprawdź przepis na wilgotne i kremowe ciasto. Zniknie z talerzy raz dwa!

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Ciasto dzięki dodatkowi dyni i przypraw korzennych przywodzi na myśl jesień.
Ciasto dzięki dodatkowi dyni i przypraw korzennych przywodzi na myśl jesień. VeselovaElena/ Getty Images
Sernik z dyni to ciekawa wariacja na temat tego powszechnie kochanego w Polsce ciasta. Jest wilgotny, delikatnie słodki i kremowy, a co więcej, dzięki dodatkowi dyni, oddaje charakter jesieni. Sprawdzi się nie tylko jako „zwykły” deser, ale również na specjalne okazje, jak obiad w rodzinnym gronie w dniu Wszystkich Świętych, czy też do popołudniowej niedzielnej kawy. Zobacz, jak zrobić sernik dyniowy.

Sernik z dynią pachnie przyprawami korzennymi i oczywiście samą dynią, dzięki czemu właśnie teraz, jesienią, zyskuje niepowtarzalny smak. Warto przygotować go na przykład na 1 lub 11 listopada i zachwycić nim rodzinę i przyjaciół.

Przepis na sernik z dyni

Liczba porcji: ok. 15 (forma o średnicy ok. 24 cm).
Czas przygotowania:ok. godzina + ok. 1 godziny pieczenia
Stopień trudności: średni

Czytaj też: Puszyste ciasto dyniowe na drożdżach. Zobacz przepis na wypiek lekki jak chmurka. Sposób na zaoszczędzenie żółtek

Składniki

Składniki na spód:

  • 300 gramów herbatników jasnych,
  • 100 gramów masła.

Składniki na masę:

  • 1 kilogram twarogu we wiaderku albo twarogu dwukrotnie zmielonego,
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 500 gramów purée z dyni,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 200 gramów cukru,
  • ok. 30 gramów (1 opakowanie) cukru wanilinowego albo cukru z wanilią,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika.

Jak zrobić sernik z dyni?

  1. W pierwszej kolejności należy przygotować dynię. Pokrój ją na kawałki, ułóż skórą do dołu na blaszce i piecz około 40 minut, aż do miękkości. Ostudź, oddziel miąższ i zblenduj go.
  2. Okrągłą blachę do pieczenia o średnicy około 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Masło rozpuść w rondelku i przestudź.
  4. Herbatniki rozkrusz ręcznie (na przykład po przełożeniu do miski lub woreczka) albo zblenduj. Dodaj do nich rozpuszczone masło, cynamon i wymieszaj. Wyłóż równomiernie na blachę. Herbatniki możesz zastąpić pokruszonymi ciastkami owsianymi lub też upiec kruche ciasto.
  5. Dynię przełóż do wysokiej miski. Dodaj twaróg albo serek z wiaderka oraz mascarpone, dokładnie miksuj.
  6. Do masy wbijaj po jednym jajku, powoli miksując.
  7. Dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i przyprawę do piernika, miksuj krótko, jedynie do połączenia składników.
  8. Masę przelej do formy.
  9. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 1 godzinę.
  10. Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto na jeszcze około pół godziny w piekarniku.

Z czym jeść sernik z dynią?

Sernik z dyni można podawać na wiele sposobów, między innymi polać masą kajmakową, oprószyć cukrem pudrem, kakao czy też polać polewą czekoladową. Ciasto można podawać też przyozdobione bitą śmietaną oraz posypane delikatnie cynamonem. Z tortownicy o średnicy około 24 centymetrów powstanie około 15-20 porcji ciasta.

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sernik z dyni to wyśmienity deser z jesiennym charakterem. Sprawdź przepis na wilgotne i kremowe ciasto. Zniknie z talerzy raz dwa! - Strona Kuchni

Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto