Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Słupska pizzeria w Poranku kończy dziś 46 lat! [ZDJĘCIA]

Wojciech Frelichowski
Wojciech Frelichowski
Pizza w słupskim Poranku piecze się od 46 lat. Dziś kolejna rocznica
Pizza w słupskim Poranku piecze się od 46 lat. Dziś kolejna rocznica Łukasz Capar
Dziś, 8 marca, przypada nie tylko Dzień Kobiet. Tego dnia, 46 lat temu, otwarto pizzerię przy barze Poranek w Słupsku. Była to pierwsza pizzeria w Polsce.

Pomysł na pizzę przywiózł do Słupska Tadeusz Szołdra, ówczesny szef Zakładu Wdrożeń Kompleksowych. Firma ta zajmowała się – jak sama nazwa wskazywała – kompleksową stylizacja i wyposażeniem lokali gastronomicznych. Sam Szołdra miał też wpływ na dobór menu oferowanego w tych lokalach.

W 1974 r. Tadeusz Szołdra uczestniczył w targach gastronomicznych w Mediolanie, gdzie zasmakował pizzę. Włoski specjał tak mu przypadł go gustu, ze postanowił, iż pizza będzie pieczona również w Słupsku.

ZOBACZ TAKŻE: Jak powstaje najstarsza pizza w Polsce?

Opracował recepturę, zaś miejscem, w którym ulokowano pizzerię był wykusz w barze „Poranek” przy ul. Wojska Polskiego. W niewielkim pomieszczeniu stanął piec, lada oraz cztery stoliki dla 10 osób. Lokal otwarto 8 marca 1975 roku. Była to pierwsza pizzeria w Polsce.

Pizza w słupskim Poranku piecze się od 46 lat. Dziś kolejna rocznica

Słupska pizzeria w Poranku kończy dziś 46 lat! [ZDJĘCIA]

Początkowo pizza była przygotowywana w kilku wariantach smakowych. Były zatem pizze z farszem z baraniny, suszonych grzybów, boczniaków, jajka, wędzonej makreli, pieczarek i kiełbasy. Te dwie najbardziej zasmakowały słupszczanom i tylko one przetrwały do dziś. Ich receptura nie zmieniła się od początku istnienia lokalu.

Zresztą tak i sam lokal, który nie tylko jest cały czas w tym samym miejscu, ale nawet w środku wygląda tak samo, jak w chwili otwarcia. Cały czas działa ten sam piec, który nigdy nie uległ awarii. Jest włączany o godz. 6 rano i zanim zacznie piec pizze nagrzewa się przez cztery godziny. Czas pieczenia pizzy to 3 minuty.

I chyba w tej tradycji i niezmiennemu schematowi przygotowywania pizzy jest tajemnica sukcesu pizzy z „Poranka”. W godzinach otwarcia lokalu ustawiają się po nią kolejki smakoszy. Wiele osób, które kiedyś mieszkało w Słupsku, kiedy przyjeżdżają do rodzinnego miasta to żelaznym punktem ich odwiedzin jest pizzeria przy „Poranku”. Są nawet tacy, którzy zabierają kilka sztuk pizzy na wynos i wiozą ją za granicę.

Bądź na bieżąco i obserwuj:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto