Karczmy, czy oberże działały na terenie Słupska już wieki temu, ale były to przybytki, gdzie królowała prosta strawa dla głodnych, a przede wszystkim alkohol dla spragnionych. Z reguły karczmę odwiedzali ludzie niższego stanu, często też żołnierze, czasem podróżni. Ludzie z wyższych sfer bawili się w swoim towarzystwie odwiedzając się nawzajem.
Dopiero w drugiej połowie XIX wieku zaczęły w Słupsku powstawać lokale gastronomiczne, które charakterem działalności można porównać do naszych czasów.
Najpierw pojawiły się kawiarnie, często organizowane przy cukierniach. Można tam było zamówić kawę z ciastkiem lub kanapką. To były miejsca, do których zaglądały najczęściej panie.
Ale szybko zaczęły powstawać także restauracje oraz gospody, które przejęły funkcję dawnych karczm. Szybko lokale gastronomiczne zaczęły się specjalizować w charakterze działalności. Pojawiały się piwiarnie, winiarnie, a także bary, gdzie można było zamówić „jednego głębszego” z zakąską.
ROZWIĄŻ QUIZ:
O ile zachowało się wiele zdjęć ulic i obiektów dawnego Słupska, o tyle archiwum zdjęciowe wnętrz, w tym także lokali gastronomicznych nie jest bogate. Kilkadziesiąt takich obrazów zostało zdigitalizowanych przez Bałtycką Bibliotekę Cyfrową w Słupsku. To zbiory, które zgromadzono w Muzeum Miasta Słupska. Co ciekawe, niektóre z tych zdjęć to pocztówki, albo raczej karty pocztowe.
Zobacz także: Kuchenne rewolucje Magdy Gessler w restauracji Mikołajek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?