Zbożowe inspiracje na jesienne poranki

Artykuł sponsorowany

Lublin, 02.12.2016r.

Zbożowe inspiracje na jesienne poranki

Trend wśród Polaków związany z kultem sylwetki dotyczy nie tylko intensywnego zaangażowania się w różnego rodzaju sporty, jak powszechne ostatnio jogging, siłownia czy fitness. To również moda, która wiąże się ze zwracaniem szczególnej uwagi na odpowiednio zbilansowaną dietę. Jedną z jej podstaw są produkty zbożowe – stosowane m.in. jako doskonała baza po pożywnych śniadań, które możemy przygotować w domu w kilka minut, a także przekąsek konsumowanych między posiłkami czy po intensywnym treningu. Do najbardziej popularnych zbożowych produktów należą płatki śniadaniowe – synonim szybkiego, smacznego i pożywnego rozpoczęcia dnia. Ich dodatkową zaletą jest łatwość przygotowania. Doceniamy ten aspekt zwłaszcza jesienią, kiedy tak trudno nam wcześnie wstać i sprostać wszystkim, porannym obowiązkom.

Szybkie śniadanie – to proste!

Jesienna pora to moment, gdy intensywne ulewy uniemożliwiają dotarcie do pracy na czas –nieustanne korki zmuszają do wczesnych pobudek, które nie zawsze są konsekwentnie wdrażane w cykl codziennego funkcjonowania. Tego rodzaju sytuacje sprawiają, że brakuje również czasu, aby zjeść odpowiednie śniadanie. Dobrym rozwiązaniem, są płatki, dzięki którym możemy szybko przygotować poranny posiłek i zjeść go przed wyjściem z domu. Trendem, który w ostatnim czasie staje się coraz popularniejszy wśród Polaków, jest także śniadanie On the go, czyli tzw. śniadania w biegu. Ich idealnym składnikiem są popularne, kukurydziane płatki śniadaniowe Lubella Corn flakes, które występują w wariancie klasycznym i pełnoziarnistym. Dzięki swojej uniwersalności, świetnie skomponują się z jogurtowym musli czy z batonami zbożowymi. Na dobry początek dnia warto również przygotować smaczne i bogate w błonnik śniadanie z Płatków Żytnich Lubella.

– Przy tego rodzaju śniadaniach najlepiej sprawdzą się kukurydziane płatki śniadaniowe Corn Flakes Lubella w wersji klasycznej lub pełnoziarnistej. Można wykorzystać je do stworzenia szybkiego śniadania lub przekąski, którą zjemy bez problemu, stojąc na zakorkowanej drodze do biura. Do wybranych płatków Lubelli możemy dodać swoje ulubione dodatki. Ich chrupiący smak idealnie komponuje się ze złocistym miodem, soczystymi owocami czy orzechami – komentuje Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella.

O poranku rodzice muszą poświęcić więcej uwagi, by namówić swoje pociechy do dokończenia posiłku. Aby uniknąć takich sytuacji, można przygotować im oryginalne i pożywne śniadanie z ulubionych płatków np. z dodatkiem zmiksowanych owoców. Każdy może znaleźć swoje ulubione połączenie, ponieważ najpopularniejsze wśród dzieci płatki z oferty Lubelli - Mlekołaki występują aż w ośmiu wariantach – Figuraki Vanilla, Figuraki Choco, Kulki, Muszelki, Gwiazdki, Piegołaki, Miodo Kółka czy Cinisy. Dodatkowo, zawierają mąkę pełnoziarnistą i, dzięki starannemu doborowi składników, naturalnie występujące minerały, takie jak miedź fosfor, czy mangan.

– Świetnym rozwiązaniem dla dzieci, które niechętnie sięgają po klasyczne kanapki, są płatki śniadaniowe, które można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład do smoothie. Miks banana i kiwi smakowo dobrze komponuje się z płatkami Mlekołakami Choco, czy Cinisami marki Lubella. To połączenie kakao, aromatycznego cynamonu i miodu, które dzieci uwielbiają o poranku! Z różnych rodzajów Mlekołaków można również przygotować mieszankę do batoników, dodając do nich ulubione składniki malucha – bakalie, orzechy włoskie, czy laskowe oraz pestki słonecznika. Taki batonik dziecko może również zabrać ze sobą do szkoły i zjeść między przerwami jako przekąskę – podpowiada kucharz.

Pożywna przekąska po treningu to podstawa!

Ci, którzy lubią poranny trening przed pracą, mogą przygotować prócz sałatek również szybki koktajl zbożowo-białkowy, miksując ze sobą banany, kiwi, szpinak oraz garść wybranych płatków zbożowych marki Lubella. Występują one w różnych rodzajach i umożliwiają tym samym przygotowanie wielu zestawów śniadaniowych.

– W ostatnim czasie Lubella zaoferowała fantastyczną nowość - płatki zbożowe z dodatkami w czterech wariantach, które z pewnością urozmaicą poranne śniadanie. Osoby szczególnie dbające o swoją sylwetkę mogą wybrać płatki żytnie z porzeczką i połączyć je z ulubionym jogurtem, czy musem z owoców lub zdecydować się na lekkie płatki ryżowe z żurawiną. Dla tych, którzy lubią chrupać, świetnym wyborem będą płatki jęczmienne z prażonymi ziarnami dyni i słonecznika. Z kolei płatki pszenne z otrębami i dodatkiem czekolady to wyjątkowo przyjemne połączenie – wymienia kucharz.

Na chłodny poranek wybierz szybki i ciepły posiłek!

Deszczowa aura i coraz niższa temperatura sprawiają, że zimny posiłek o poranku przestaje być dla wielu osób przyjemnością. Brak pomysłu na dobre śniadanie powoduje, że unikamy go, zwlekając z jedzeniem aż do pory obiadowej. Aby móc zmotywować się w czasie szarych poranków, warto wykorzystać sprawdzone, pomysłowe i szybkie przepisy, które zachęcą nas do tego, aby częściej sięgać po śniadanie wtedy, kiedy jest na nie pora. W łatwy sposób można wykorzystać dobrze znane przepisy do skomponowania z ich nowych odsłon.

Osobom, które chciałyby zjeść szybko i pożywnie przed wyczerpującą serią spotkań, proponujemy omlet z dodatkiem kukurydzianych płatków Lubella Corn Flakes w wersji klasycznej lub pełnoziarnistej. Propozycja świetnie sprawdzi się z pomidorami koktajlowymi, szpinakiem, serem cheddar czy czerwoną cebulą.

– Dla zapracowanych osób świetnie sprawdzi się omlet, który również można zaliczyć do propozycji śniadania On the go. Wystarczy, że ubijemy dwa jajka, dodamy do nich łyżkę jogurtu naturalnego, pokruszonych płatków kukurydzianych Corn Flakes Lubella, szczyptę ulubionych przypraw, smażąc wszystko na każdej i drugiej stronie po cztery minuty do uzyskania całkowitego ścięcia i gotowe! – dodaje kucharz.

W pochmurny poranek możemy zaproponować dzieciom miseczkę ciepłego mleka z dodatkiem ulubionych płatków Mlekołaki od Lubelli, dosypując do nich odrobinę bakalii. Dzieci można również rozgrzać ciepłymi placuszkami z dodatkiem Mlekołaków Cinis Lubella oraz garścią ulubionych owoców ułożonych na wierzchu.

- Dzieci uwielbiają, gdy podaje im się rano coś szybkiego, smacznego, oryginalnego i w dodatku ciepłego. Bez wątpienia takim śniadaniem są placuszki, które wykonamy w ciągu 15 minut z banana, jogurtu naturalnego, jajka, miodu, dodając do uzyskanej masy również garść Mlekołaków Cinis od Lubelli – dodaje kucharz.

PRZEPIS – Wytrawny omlet z płatkami Corn Flakes

Czas przyotowania: 15 minut
Poziom trudność: łatwe
Ilość porcji: dla 1 osoby

Składniki:

• 2 szklanki pokruszonych płatków Lubella Corn Flakes
• 2 jajka
• 1 łyżka jogurtu greckiego
• szczypta chili
• 30 g startego sera cheddar
• pieprz i sól
• garść pokrojonych liści szpinaku
• 1 pomidor pokrojony w kosteczkę
• 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
• olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Ubić jajka na jasnożółty kolor.
2. Dodać jogurt naturalny i wymieszać.
3. Do masy dodać przyprawy i pokruszone płatki kukurydziane.
4. Smażyć na jednej stronie do całkowitego ścięcia.
5. Wyjąć na talerz.
6. Na jednej połowie ułożyć warzywa. Przykryć drugą połową.
7. Posypać na wierzchu startym serem.

SMACZNEGO!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na ketrzyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto