MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Są odpadem przy produkcji oczyszczonej mąki, jednak wciąż...
fot. congerdesign/pixabay.com

Zdrowe? Niekoniecznie. To jedzenie ma niesłusznie dobrą opinię. Zobacz produkty, które są wciąż polecane pomimo tego, że mogą zaszkodzić

Pozornie zdrowe – otręby zbożowe

Są odpadem przy produkcji oczyszczonej mąki, jednak wciąż zachwala się ich wartości zdrowotne. W rzeczywistości to produkt, który warto omijać (na zdjęciu z prawej strony). Powodem jest zbyt wysoka zawartość błonnika, w którym przeważa frakcja nierozpuszczalna w wodzie (zwłaszcza w tych pszennych) o działaniu podrażniającym jelita. W błonniku tym występuje duża ilość fitynianów, które uniemożliwiają wchłanianie związków mineralnych.

Wbrew podawanym informacjom, że otręby są dobrym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu czy wapnia, tak naprawdę powodują one ujemny bilans tych składników w organizmie. Fityniany wiążą bowiem pierwiastki obecne w treści pokarmowej, uniemożliwiając ich przyswajanie. Zamiast więc dosypywać otręby do potraw, lepiej sięgać po pełnoziarniste produkty zbożowe zawierające wszystkie składniki ziarna (na zdjęciu z lewej) – w ten sposób znacznie trudniej przedawkować błonnik.

Zobacz również

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

HOROSKOP codzienny: poniedziałek 20 maja 2024 roku

HOROSKOP codzienny: poniedziałek 20 maja 2024 roku

Polecamy

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Rozpoczęły się zapisy na Poland Business Run 2024. Ilość miejsc jest ograniczona

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz