Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chiński makaron z warzywami i kurczakiem. Pomysł na szybki i niedrogi obiad. Danie jak z chińskiego baru przygotujesz w kilka chwil

Redakcja
Chińskie danie to pomysł na szybki obiad
Chińskie danie to pomysł na szybki obiad Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Makaron po chińsku to pomysł na szybki, niedrogi obiad, który przygotujesz w pół godziny. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by cieszyć się daniem jak z chińskiego baru. Jest bardzo aromatyczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu.

W skrócie

Makaron z warzywami, z dodatkiem mięsa lub bez, to jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej. W zależności od regionu przygotowuje się go na wiele różnych sposobów. Podstawą są jednak warzywa usmażone metodą „stir fry”. Polega ona na smażeniu składników na bardzo gorącym tłuszczu w głębokiej, żeliwnej patelni, czyli woku. Budowa woka pozwala na wytworzenie odpowiedniej temperatury oraz na smażenie różnych składników jednocześnie – można je po prostu odsuwać na bok, a potem połączyć. Dzięki wysokiej temperaturze, smak zostanie zamknięty w środku. Co ważne, warzyw nie można rozgotować. Powinny pozostać lekko twardawe. Jeśli nie posiadasz woka, możesz użyć zwykłej patelni. Ważne, aby była duża i dość głęboka. Składniki, z których przygotujesz prosty makaron po chińsku, są łatwo dostępne, a samo wykonanie nie sprawia trudności.

Makaron chiński z warzywami i kurczakiem – pomysł na orientalne danie

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • opakowanie makaronu chińskiego, np. chow mein,
  • pierś z kurczaka,
  • garść różyczek brokuła,
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • kiełki soi (opcjonalnie),
  • ząbek czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • pół papryczki chili,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • ziarna sezamu (opcjonalnie).

Jak przygotować prosty makaron po chińsku?

  1. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
  2. Pierś kurczaka oczyściłam z błonek i pokroiłam na paski.
  3. Czosnek przecisnęłam przez praskę, cebule pokroiłam w piórka, a marchewkę i paprykę w paseczki.
  4. Najpierw podsmażyłam na oleju warzywa oraz imbir. Powinny pozostać al dente.
  5. Następnie przesunęłam warzywa na bok i dodałam mięso. Smażyłam ok. 6 minut. W tym czasie dodałam sos sojowy oraz przyprawy.
  6. Warzywa i mięso odsunęłam na bok. Wbiłam jajka, a kiedy się ścięły, wymieszałam z warzywami i mięsem.
  7. Dodałam ugotowany makaron i całość wymieszałam.
  8. Posypałam makaron kiełkami soi, chili oraz sezamem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chiński makaron z warzywami i kurczakiem. Pomysł na szybki i niedrogi obiad. Danie jak z chińskiego baru przygotujesz w kilka chwil - Strona Kuchni

Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto