Spis treści
Arbuz - co to za owoc?
Arbuz to gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Afryki Południowej, gdzie nadal rośnie dziko. Jako gatunek uprawny został rozprzestrzeniony w wielu innych regionach o ciepłym klimacie i jest uprawiany w wielu krajach świata, miejscami dziczeje. Jadalne są jego owoce - czyli jagody ze słodkim, ciemnoczerwonym, pomarańczowym, żółtym lub białym miąższem. Skóra składa się z dwóch warstw, jest mocna i twarda.
Odmiany arbuza
W polskich ogrodach uprawianych jest kilka odmian arbuzów:
- Bingo - z zieloną skórką i czerwonym miąższem,
- Rosario F1 - z zieloną skórką i różowym miąższem,
- Złoto Wolicy - z żółtą skórką i jasnoczerwonym miąższem,
- Janosik - z zieloną skórką i żółtym miąższem.
Dlaczego warto jeść arbuzy?
Soczyste arbuzy doskonale gaszą pragnienie zwłaszcza podczas upałów. Zawierają dużo wody, dlatego świetnie nawadniają. Poza tym zawierają mnóstwo witamin, takich jak C i A oraz minerałów - potas, magnez, wapń, fosfor, sód, żelazo. W składzie arbuzów można znaleźć również kwas foliowy i aminokwasy.
Arbuzy doskonale sprawdzą się u osób, które są na diecie, ponieważ są to owoce niskokaloryczne - w 100 gramach jest około 30 kcal. Można jeść je na surowo, ale także przygotować z nich sorbet lub na przykład sałatkę.
Te osoby nie powinny jeść arbuzów
Choć arbuzy mają wiele zalet, niektóre osoby nie powinny na nie uważać. Dotyczy to przede wszystkim osób chorujących na cukrzycę, ponieważ miąższ arbuza ma wysoki indeks glikemiczny.

NaM - Podlaskie ligawki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?