MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze dodatki do kawy. Te składniki pasują jak ulał. Dodaj jeden z nich i ciesz się słodkim smakiem bez grama cukru

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Może z trudem wyobrażasz sobie poranek bez kubka czarnej kawy? Znamy patenty, które ulepszą smak małej czarnej. Poza dawką kofeiny, która ma pobudzić o świcie do działania, może szukasz wyjątkowego smaku. Zebraliśmy 9 nieoczywistych dodatków do kawy, które tworzą klasyczne połączenia.

W skrócie

Poszukujesz pomysłu na urozmaicenie smaku ulubionej kawy? Mamy dla ciebie parę pomysłów, które możesz zastosować niemal od ręki. W galerii zebraliśmy 9 zaskakujących propozycji z wykorzystaniem przypraw, syropów smakowych lub owoców. Pod zdjęciem lub w treści artykułu znajdziecie link do przepisu z propozycją, jak ją zrobić.

Zobacz w galerii dodatki idealne do kawy

Widok z góry na kawę w białej filiżance z korą cynamonu
Domowa kawa świetnie smakuje podana z cynamonem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć produkty, które warto łączyć z małą czarną. Getty Images/PavelKant/zdjęcie ilustracyjne

Aromatyczna kawa z cynamonem

Cappuccino oprószone odrobiną mielonego cynamonu to połączenie, po które wiele osób może sięgać niemal mechanicznie. Warto wiedzieć, że cynamon ma słodki smak i lekko dymny aromat. W połączeniu z gorzkim naparem tworzy łagodniejszy smak bez grama słodzika. Cynamon można dodawać do kawy w kawiarce i zaparzać razem z nią, można wsypać szczyptę do ulubionej zalewajki. Można także sięgnąć po cynamon w trakcie przygotowania kawowych deserów. Co więcej, w kawiarniach w Meksyku kora cynamonu podawana jest jako mieszadełko zamiast łyżeczki. W Stanach Zjednoczonych kawa podawana jest z syropem pumpkin spice latte, który w składzie ma cynamon.

Kawa z kurkumą na zdrowie

Przyprawą, którą można dodawać do kawy z przyczyn zdrowotnych, jest kurkuma. Przypisuje się jej właściwości prozdrowotne. W szczególności ma wspierać odporność oraz pomóc zrzucić zbędne kilogramy. Smak kurkumy jest lekko pikantny, więc należy dodawać ją z umiarem. Taka złota kawa będzie z pewnością rarytasem dla smakoszy lubiących kuchnię orientalną.

Kawa z kardamonem

Jeżeli szukasz przyprawy do kawy w tygielku, to z pewnością sięgniesz po kardamon. Właśnie w Maroku i Algierii taki sposób przygotowania kawy cieszy się dużą popularnością. Ziarna kawy mielone są razem z kardamonem, następnie jest gotowana, przecedzana przez sitko i podawana w małych filiżankach. Często dosładza się ją białym cukrem i aromatyzuje skórką pomarańczy. Dzięki kardamonowi smak kawy jest łagodniejszy. Takie połączenie można zastosować także w kremach do tortów.

Deserowa kawa z czekoladą

Kolejnym niezastąpionym produktem, który można dodawać do kawy, jest czekolada. Możesz znać to połączenie smaków w kawie znanej jako mokka. Oryginalnie czarny napój składa się ze świeżo zaparzonego espresso połączonego ze spienionym mlekiem wymieszanego z ciemnym kakao. Takie zestawienie przywodzi na myśl przyjemny w smaku deser. Jeżeli wolisz kawę o bardziej intensywnym smaku, to połączenie kawy z czekoladą zostaw sobie do ciast i słodkich kremów. Ponadto klasyczny smak kawy i czekolady znajdziesz we włoskim tiramisu.

Włoska kawa z pomarańczą

To zestawienie pochodzi z włoskiej Sycylii. W kawiarniach stosuje się prostą metodę. Plaster pomarańczy kładzie się na filiżance i przepuszcza przez niego napar kawy z ekspresu. W podobny sposób można w domu zrobić kawę z kawiarki. W sklepach dostępne są tabliczki czekolady z ziarnami kawy i skórką pomarańczową, która nadaje orzeźwiającego smaku.

Kawa z orzechami laskowymi

Domowa kawa z orzechami laskowymi to prawdziwy rarytas. Przysmak pachnie jak obłędnie, a smakuje jak popularny krem do smarowania pieczywa. W zaciszu domowej kuchni można osiągnąć ten efekt, korzystając z napoju roślinnego wytwarzanego z tych orzechów.

Kawa z migdałami

Trudno znaleźć prostsze zastosowanie migdałów, niż sięgniecie po napój roślinny do kawy. Jednak na podwieczorek dodatkiem do kawy może być kawałek ciasta migdałowego, bułeczki z marcepanem albo rogalika z płatkami migdałowymi. Zaręczamy, że takie połączenie będzie niezwykle fascynujące.

Pyszna kawa z wiśniami

Miłośnicy serialu „Miasteczko Twin Peaks” z pewnością pamiętają, że Agent Cooper w miejscowej jadłodajni zamawiał kawę „czarną jak bezksiężycowa noc” i kawałek ciasta wiśniowego. Można przyznać śmiało, że takie zamówienie jest strzałem w dziesiątkę. Gorzka kawa równoważy słodko-kwaśny smak wiśni. W domu warto zjeść kawę z odrobiną dobrej jakości konfitury z wiśni.

Kawa z tonikiem

Latem espresso podaje się z porcją cierpkiego w smaku toniku. Taka mieszanka składników tworzy orzeźwiający napój, który pomaga przetrwać żar lejący się z nieba. Do kawy z tonikiem znanym również jako tonic espresso podaje się również kostki lodu i plasterki cytryny, które wzmacniają kwaśny smak. Warto też wspomnieć, że kawa z cytryną ma również wielu zwolenników. Uważa się, że pomaga na ból głowy, zwalcza dolegliwości po zakrapianej imprezie i przyspiesza metabolizm.

Mamy nadzieję, że wypróbujecie sposoby na pyszną kawę z łatwo dostępnymi dodatkami

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pyszna kawa z pianką

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najlepsze dodatki do kawy. Te składniki pasują jak ulał. Dodaj jeden z nich i ciesz się słodkim smakiem bez grama cukru - Strona Kuchni

Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto