Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najsmaczniejsze polskie zupy domowe. Proste, smaczne i pożywne. Przepisy na tradycyjne polskie zupy. Rosół, barszcz, pomidorowa

Maria Miliszewska
Maria Miliszewska
Maja Czech
Maja Czech
SKŁADNIKI:

- ok. 2 kg mięsa z kurczaka (skrzydełka, udka itd.),
- 300-350 g mięsa wołowego (szponder, antrykot lub oczko wołowe),
- jeśli lubisz - podroby: 10 serduszek i 5 żołądków kurzych lub zamiennie:
- 1 szyja indycza,
- 3 litry wody,
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 gałązki natki pietruszki, kawałek selera, pora, opcjonalnie liścia kapusty lub pomidor,
- przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 3-4 ziarenka ziela angielskiego (jeśli lubisz), ew. 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu, ewentualnie natka lubczyku.

WYKONANIE:

Mięs opłucz. Zalej zimną wodą. Posól i zagotuj. Kiedy wywar się zagotuje, zmniejsz ogień i zbierz z góry wywaru tak zwane szumy. Gotuj przez około półtorej godziny, rosół ma tylko lekko pyrkać, nie wrzeć. 

Przygotuj warzywa: umyj je i obierz. Cebulę - jeśli chcesz, możesz nieco podprażyć na patelni dla wydobycia jej smaku. 

Warzywa dodaj do wywaru, zagotuj, dodaj przyprawy. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 1-1,5 godziny. Podawaj z makaronem, marchewką pokrojoną w plasterki, kawałkami mięsa i natką pietruszki.

Smacznego!
SKŁADNIKI: - ok. 2 kg mięsa z kurczaka (skrzydełka, udka itd.), - 300-350 g mięsa wołowego (szponder, antrykot lub oczko wołowe), - jeśli lubisz - podroby: 10 serduszek i 5 żołądków kurzych lub zamiennie: - 1 szyja indycza, - 3 litry wody, - włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 gałązki natki pietruszki, kawałek selera, pora, opcjonalnie liścia kapusty lub pomidor, - przyprawy: 1 łyżka soli morskiej, 3-4 ziarenka ziela angielskiego (jeśli lubisz), ew. 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu, ewentualnie natka lubczyku. WYKONANIE: Mięs opłucz. Zalej zimną wodą. Posól i zagotuj. Kiedy wywar się zagotuje, zmniejsz ogień i zbierz z góry wywaru tak zwane szumy. Gotuj przez około półtorej godziny, rosół ma tylko lekko pyrkać, nie wrzeć. Przygotuj warzywa: umyj je i obierz. Cebulę - jeśli chcesz, możesz nieco podprażyć na patelni dla wydobycia jej smaku. Warzywa dodaj do wywaru, zagotuj, dodaj przyprawy. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 1-1,5 godziny. Podawaj z makaronem, marchewką pokrojoną w plasterki, kawałkami mięsa i natką pietruszki. Smacznego! 123rf
Zupa to nieodłączny element tradycyjnego polskiego obiadu. To właśnie od domowej, rozgrzewającej zupy zaczynamy dwudaniowy posiłek w polskich domach. To nie tylko pyszne i rozgrzewające danie ale także potrawa pełna wartości odżywczych, do tego zdrowa i sycąca. Zebraliśmy przepisy na tradycyjne polskie zupy, które smakują jak u mamy!

Spis treści

Zupa, czyli polskie dobro narodowe

Polacy uwielbiają zupy! Nasze zamiłowanie do tej potrawy nie jest jednak wcale oczywiste. Wystarczy spojrzeć na sąsiednie kraje, w których zupy jada się niezwykle rzadko lub wyłącznie w czasie choroby, jak choćby Włochy, Hiszpania czy Francja.

Jak wynika z raportu "Warto Wiedzieć", Polacy zjadają 3,8 miliarda litrów zup rocznie, co daje aż 103 litry na osobę! Jak podają eksperci, powodem tego jest coś więcej, niż sam smak.

- Zupa jest bardzo mocno wpisana w zwyczaje żywieniowe Polaków, co widać chociażby po restauracyjnym menu, w którym zup jest znacznie więcej niż w restauracjach za granicą - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Czy zupy są zdrowe

Zupy są z pewnością smaczne i rozgrzewające, a do tego stanowią świetne preludium do dania głównego. A co z ich wartościami zdrowotnymi? To zależy.

Dietetycy przekonują, że zupy należą do jednych z najzdrowszych dań kuchni polskiej pod warunkiem, że nie użyjemy zbyt dużej ilości śmietany lub zasmażki. W przypadku zup z makaronem warto też pamiętać, że nie powinien on stanowić większości tego dania.

- Do zabielenia zupy zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego lub mleka, zmniejszysz ilość kilokalorii, a zupa będzie równie smaczna - radzi dietetyk Magdalena Rapacka - Przyprawiaj zupę jak najlepszymi sposobami! Unikaj gotowych przypraw smakowo-warzywnych, ich głównym składnikiem jest sól oraz niekiedy związki niekorzystne jak choćby glutaminian sodu. Zastąp taką przyprawę naturalnymi ziołami – świeżymi i suszonymi.

Ile kalorii mają zupy

Zupy są doskonałym rozwiązaniem dla osób na diecie! Odpowiednio przygotowane będą sycącym, zdrowym i dietetycznym daniem.

To doskonały sposób na "przemycenie" ogromnej ilości warzyw i białka w diecie. Na przykład zupa przygotowana na mięsie drobiowym z dużą ilością włoszczyzny, podana z jogurtem naturalnym i świeżymi ziołami będzie idealnym źródłem białka, zdrowych tłuszczy i błonnika i wielu innych wartości odżywczych.

Domowe polskie zupy - jak przyrządzić

Jak podaje portal Warto Wiedzieć, czołówka najpopularniejszych w Polsce zup prezentuje się następująco:

  • Żurek
  • Rosół
  • Zalewajka
  • Pomidorowa
  • Jarzynowa.

To jednak zaledwie ułamek wszystkich naszych tradycyjnych wywarów. Kliknijcie w galerię i poznajcie niezawodne przepisy na polskie tradycyjne zupy!

CZYTAJ TAKŻE: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne? [PORADNIK, PRZEPISY]

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto