MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W pieprzu, zarówno tym czarnym, białym, jak i czerwonym,...
fot. Tim UR/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – pieprz

W pieprzu, zarówno tym czarnym, białym, jak i czerwonym, występuje piperyna. Ten związek jest dodawany do suplementów diety, ponieważ znacznie wzmacnia działanie innych antyoksydantów (np. kurkuminy), ale sam też wyróżnia się wyjątkowym działaniem. Wspomaga wchłanianie związków odżywczych, np. beta-karotenu i selenu, chroni komórki nerwowe przez degeneracją, pomaga stabilizować poziom glukozy po jedzeniu, a także zwalcza komórki rakowe i stan zapalny. Aby pieprz był bardzo ostry, trzeba dodać go dużo. Z tego powodu niewielkie ilości można jeść z korzyścią każdego dnia.

Zobacz również

Najwięcej goli na Euro 2024 ma... trafienie samobójcze. Przypadek Lukaku też ciekawy

Najwięcej goli na Euro 2024 ma... trafienie samobójcze. Przypadek Lukaku też ciekawy

PlusLiga. Pierwszy mecz Ślepska Malow na wyjeździe

NOWE
PlusLiga. Pierwszy mecz Ślepska Malow na wyjeździe

Polecamy

Skandaliczne zachowanie nauczycielki. Grozi jej postępowanie dyscyplinarne

Skandaliczne zachowanie nauczycielki. Grozi jej postępowanie dyscyplinarne

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Maluchy bez smartfonów – trwa dyskusja o zakazie

Ta herbatka zwalcza bakterie i pasożyty. Oczyszcza cerę i pomaga w zaparciach

Ta herbatka zwalcza bakterie i pasożyty. Oczyszcza cerę i pomaga w zaparciach