Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjna parzybroda z jagnięciną. Wypróbuj esencjonalny przepis na danie ze Lwowa. Ten posiłek przypomina smakiem polską zupę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pożywna parzybroda to gęsta zupa pochodząca ze Lwowa. Ważnym składnikiem jest wybór delikatnego mięsa np.: jagnięciny lub cielęciny.
Pożywna parzybroda to gęsta zupa pochodząca ze Lwowa. Ważnym składnikiem jest wybór delikatnego mięsa np.: jagnięciny lub cielęciny. 123rf.com/voltan1/zdjęcie ilustracyjne
Domowa parzybroda z ziemniakami przypomina smakiem polski kapuśniak. Jednak jest to posiłek o bogatszym składzie, wyrazistszym smaku i atrakcyjnym aromacie dzięki zastosowaniu mieszanki ziół i przypraw. Posiłek we Lwowie rozpowszechnili żyjący w mieście Ormianie, a na początku XX wieku danie przywędrowało do Polski. Przepis na tradycyjną parzybrodę pochodzi z książki „Kuchnia lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję” Marianny Dushar.

W skrócie

Określenie parzybroda ma proste wytłumaczenie. Gorące danie podawano w miskach i podczas jedzenia konsumenci mogli poparzyć sobie brody od łapczywego spożywania. Oznaczało to także, że danie byli bardzo pyszne i trudno było tracić czas na pozostawienie go do ostygnięcia. Inne tłumaczenie dotyczy posiekanej i ugotowanej kapusty, która na łyżce ma zwisać jak długa broda. Parzybroda w Polsce szczególnie popularna jest w zachodniej części Polski, gdzie przybiera formę kapuśniaku z ziemniakami. Marianna Dushar, autorka książki „Kuchnia lwowska” zrekonstruowała przepis sprzed lat, jednak podkreśliła, że nie miała dostępu do zapisków prawdziwej ormiańskiej gospodyni. Zobacz przepis na aromatyczną lwowską parzybrodę na bazie jagnięciny.

Parzybroda – przepis na tradycyjne danie ze Lwowa

Składniki:
Na rosół:

  • 1–1 1/2 kg jagnięciny z kością,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pasternaku lub pietruszki,
  • 1 słodka papryka,
  • 1 pęczek zieleniny, mocno związany nitką: kilka liści kapusty włoskiej, kawałek pora, kilka gałązek estragonu i tymianku.

Do smaku:

Na parzybrodę:

  • 2 cebule,
  • 1/2 selera,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 korzenia pasternaku,
  • 1 główka kapusty włoskiej,
  • 1/2 pora,
  • 5–6 ziemniaków,
  • 3 pomidory,
  • 3 1/2–4 l rosołu z jagnięciny,
  • natka pietruszki,
  • świeży estragon,
  • świeży koperek,
  • łyżka klarowanego masła.

Dodatki:

  • 50 g orzechów włoskich,
  • ząbek czosnku,
  • natka kolendry,
  • suszona mięta,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól.

Czytaj także: Domowa kapusta kiszona. Prosty przepis na tradycyjną kiszonkę

Jak zrobić parzybrodę?

Przygotowanie:

  1. Rosół jagnięcy ugotować tak samo jak cielęcy. Przecedzić, oddzielić mięso od kości i pokroić na nieduże kawałki.
  2. Na klarowanym maśle zasmażyć pokrojone w kostkę cebulę, seler, marchew, pasternak.
  3. Kapustę włoską pokroić w cienkie, długie pasemka, pora w krążki.
  4. Ziemniaki pokroić w dość grubą kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na ósemki.
  5. Do przecedzonego rosołu dodać obrane mięso i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia. Dodać zasmażone warzywa, a po 5 minutach — kapustę i pomidory.
  6. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Kiedy się zagotuje, dodać zieleninę, przykryć pokrywką i odstawić.
  7. Przygotować posypkę: posiekać drobno orzechy włoskie, ząbek czosnku i zieleninę, dodać suszoną miętę i sok z cytryny.
  8. Parzybrodę trzeba odrobinę posolić i wymieszać. Podawać zupę z posypką z orzechów włoskich i przypraw.

Przepisy kuchni lwowskiej

W książce „Kuchnia lwowska” Marianny Dushar można zapoznać się z przepisami na dania, które pokazują historyczne powiązania kulinarne mieszkańców miasta. Wśród nich zauważyć można recepturę na pieróg biłgorajski, który w książce zamiennie nazywany jest pierogiem jaworowskim. Z kuchni żydowskiej zaczerpnięto puszyste chały, które wypiekane były także w wersji wytrawnej. A na lekką przystawkę można podać np.: sałatkę z burakiem i suszonymi śliwkami. Każde z tych przepisów uświetni rodzinny obiad lub spotkania w gronie najbliższych znajomych.

Przepis na parzybrodę udostępniamy dzięki uprzejmości Wydawnictwa Znak.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjna parzybroda z jagnięciną. Wypróbuj esencjonalny przepis na danie ze Lwowa. Ten posiłek przypomina smakiem polską zupę - Strona Kuchni

Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto